Zukorlić: Autonomija, moje ubeđenje

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić rekao da je autonomija Sandžaka njegovo principijelno ubeđenje i da ne proizlazi iz dnevne politike.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2011.

10:50

Default images

Zukorlić je u "Kažiprstu" izjavio da ne želi da govori o prihvatljivom stepenu autonomije, jer, kako je kazao, to vlasti u Srbiji treba same da shvate.

"Autonomija je sve izvesnija, to je moje uverenje, a vlasti će to shvatiti i obezbediće sigurnost građanima", dodao je muftija.

"U čemu je problem da posle svega što se Bošnjacima dešavalo u nekoliko genocida da mi sada trebamo verovati Srbiji i dati joj sopstveni život?", kazao je Zukorlić.

B92: Ko od vas traži život?

Zukorlić: Pustite me da završim pa ćete razumeti ko traži. Traži država. Podrazumeva se. Dajemo svoje živote, svoju sudbinu na poverenje ustavnom poretku Srbije. Odakle ja znam da će me čuvati? Odakle ja znam da neću imati ponovo nekog generala Mladića?

B92: Kako će vas autonomija od toga zaštititi?

Zukorlić: Pa fino, u izvesnoj meri imam stepen samouprave.

B92: Koliki?

Zukorlić: Toliki koliko se iznađe rešenje da to bude prihvatljivo za Bošnjake u Sandžaku, a da ne ugrozi suverenitet Srbije. To je mera. Prema tome, ne vidim zašto se ne usredsredite na pitanje poverenja koje treba da bude dvosmerno. Dajemo sebe na čuvanje Srbiji, ali neka i ona nama veruje nešto. Evo, mi ćemo njoj da verujemo sto posto, neka ona nama veruje dva posto.

B92: Kada izgovarate "autonomija je sve izvesnija", na osnovu čega tvrdite da je ona sve izvesnija?

Zukorlić: Na osnovu sopstvenog uverenja, na osnovu svesti koja raste u Sandžaku i na osnovu čvrstog ubeđenja da će doći momenat kada će i vlasti shvatiti da je u interesu države i njene stabilnosti da njeni građani u toj regiji budu mirni i sigurni. Da će to doprineti same države.

Upitan zašto se kao verski lider bavi administrativnim uređenjem, on je kazao da se bavi preživljavanjem i da ga niko neće diskriminisati "zato što nosi tu kapu na glavi".

O Bakiru Izetbegoviću

Povodom izjave bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da je pogrešio što je podržavao Zukorlića, muftija je rekao da je ta izjava za Izetbegovića porazna i da ima teške političke posledice.

"Ta izjava je za mene neprijatna, ali za njega je porazna, s teškim političkim posledicama. On je kazao da se pokajao. Nemam nameru popravljati te odnose, njegova izjava je njegovo pravo. Reč je o zaokretu u ponašanju pre i posle izbora", kazao je Zukorlić.

On je ocenio da će ta izjava imati teške političke posledice za Izetbegovića, "jer je to pitanje odnosa prema Sandžaku".

Izetbegović je nedavno za sarajevsko "Oslobođenje" kazao da je pogrešio što je podržavao Zukorlića.

"Ovde se radi o tome da je okrenuo leđa Sandžaku. Ne samo jer je to rekao. Radi se o pogrešnoj politici, neodgovornoj prema Sandžaku.
Bakir Izetbegović se slaže sa politikom autonomije Sandžaka, ali se ne oseća dovoljno politički moćnim da to kaže", rekao je Zukorlić.

U Srbiji deluju dve rivalske islamske zajednice. Zukorlić predvodi zajednicu koja je u sistemu Rijaseta BiH, dok je na čelu druge reis Adem Zilkić.

Zukorlić je kazao i da je još rano da govori o eventualnoj kandidaturi za reisa, ali da će dobro razmisliti kad dođe vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: