Fratini: Gadafi nije u Tripoliju

Italijanski šef diplomatije Franko Fratini rekao je da ima informacije prema kojima je Moamaer Gadafi povređen i van Tripolija. Gadafi tvrdi da je na sigurnom.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 13.05.2011.

19:31

Default images

Fratini je međutim naglasio da italijanska vlada nema nikakve podatke o tome šta se trenutno dešava s Gadafijem.

"Ne znamo gde se on nalazi", rekao je Fratini. Italijanski šef diplomatije je u intervjuu za dnevnik "Korijere dela sera" izrazio sumnju u pouzdanost najnovijih snimaka državne televizije koji pokazuju da je Gadafi u Tripoliju.

Fratini je takođe rekao da međunarodni pritisci na libijsku vladu izazivaju raspad režima iznutra, što se po njegovim rečima, i traži.

NATO je danas saopštio da su u poslednja tri dana zadati ozbiljni udarci snagama vernim Gadafiju, kao i to da od juče Gadafijeve snage ne gađaju artiljerijom Misuratu, grad na zapadu zemlje koji je dva meseca pod njihovom opsadom.

Portparol Alijanse u Briselu je rekao da NATO ne može da potvrdi da su pobunjenici zauzeli aerodrom u Misurati, pošto nema trupe na terenu, ali je dodao da brodovi koji dostavljaju namirnice i lekove gradu ulaze u luku i izlaze iz nje bez teškoća. "Situacija na terenu je i dalje promenjliva, a značajne promene su se dogodile poslednja 72 sata", rekao je portparol NATO-a.

U međuvremenu, libijska državna televizija javlja da je najmanje 16 civila poginulo u bombardovanju NATO-a u mestu Brega, naftnom nalazištu na istoku zemlje koje je u rukama vladinih snaga.

Agencija Frans pres navodi da ovo nije moglo da se potvrdi iz nezavisnih izvora.

Međunarodna operacija u Libiji počela je 19. marta s naznačenim ciljem da se zaustavi nasilje protiv civila i uspostavi zona zabrane leta u saglasnosti s rezolucijom Saveta bezbednosti UN. NATO je preuzeo komandu nad međunarodnom akcijom krajem marta.

Gadafi: Nisam ranjen

Libijski lider Muamer Gadafi izjavio je na audio snimku objavljenom na državnoj televiziji da se nalazi na mestu gde snage NATO-a ne mogu da dođu do njega i ubiju ga, demantujući da je ranjen u napadu snaga Alijanse.

"Kažem kukavičkim krstašima da sam na mestu gde ne možete da me nađete i ubijete", poručio je Gadafi na snimku.

On je demantovao da je ranjen u današnjem napadu NATO snaga i dodao da ga bombe Alijanse ne mogu pogoditi jer ga milioni Libijaca nose u srcu.

Gadafi je takođe zahvalio šefovima država koji su se raspitivali za njegovo zdravstveno stanje posle današnjeg napada NATO-a na njegovo sedište u Tripoliju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: