Meso retko na trpezi

Srbija je nekada zarađivala izvozeći meso u Evropu, a sada skoro da nema mesa za svoje potrebe, a uz to je preskupo za prosečan porodični budžet.

Izvor: B92

Petak, 13.05.2011.

18:28

Default images

Iako mislimo da je meso osnovna životna namirnica prosečnog stanovnika Srbije, to u stvarnosti nije tako.

Ako samo uporedimo podatke o količini mesa koje jedemo sa podacima o potrošnji u Evropskoj uniji, kojoj težimo, rezultati su poražavajući. Razlog je, kako objašnjavaju stručnjaci, niska platežna moć.

Podaci Eurostata i Zavoda za statistiku pokazuju da se u Srbiji godišnje, po glavi stanovnika troši 39 kilograma mesa, a u Uniji 85 kilograma. Najviše jedemo svinjetinu i piletinu, ali i dalje manje nego što se jede u Uniji. Goveđeg mesa pojedemo oko 4 kilograma, što je četiri puta manje nego što žitelj zapadnih zemalja pojede za godinu dana.

Verovali ili ne, Evropljani od nas više jedu i jagnjetine. U proseku pojedu oko tri kilograma, dok se u Srbiji, i to najviše u ovom periodu, pojede nešto više od jednog kilograma po glavi stanovnika.

Prosečno domaćinstvo raspolaže sa 47.000 dinara mesečno, što nije dovoljno za punu potrošačku korpu.

Cene su još jedan razlog zašto se jede manje mesa. Iako nam zvaničnici drugačije govore, često možemo da se uverimo da je Srbija jedna od skupljih zemalja u regionu. Takav slučaj je i sa mesom.

Među cenama u regionu, kilogram svinjskog buta u Srbiji je najskuplji i košta oko 490 dinara. Iza nas, kad se preračuna u dinare, najskuplja svinjetina je u Crnoj Gori i iznosi oko 420 dinara.

U ostalim bivšim jugoslovenskim republikama kilogram svinjskog buta je i do sto dinara jeftiniji i u Hrvatskoj i Makedoniji košta oko 380 dinara, a u Bosni i Hercegovini 390.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: