"Slikala sam Draškovića u Budvi"

Službenica Državne bezbednosti Nadica Kosanić kaže da je sa optuženim Ratkom Romićem 2000. boravila u Budvi, gde je pratila lidera SPO Vuka Draškovića.

Izvor: B92

Petak, 13.05.2011.

15:18

Default images

U zadatku pod nazivom "Opservacija" Kosanićeva i Romić su poslati da bi fotografisali bračni par Drašković.

"Kao, slikala sam Romića ispred hotela, Avala ili Mogren, ne sećam se, a u pozadini su bili Vuk i Danica Drašković. Posle sam i sa Stevanom Bastom bila u Budvi i to u ulici u kojoj je Draškovićev stan", svedočila je Kosanićeva pred Višim sudom u Beogradu.

Bivši šef Beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i bivši načelnici u centru zaduženi za unutrašnji i spoljni ekstremizam Stevan Basta i Ratko Romić optuženi su za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića, 15. juna 2000. godine u Budvi.

Optuženi Romić pitao je da li je tačno da je fotografija na kojoj se vidi i Drašković nastala spontano kada ga je ona slikala, a u pozadini se pojavili Vuk Drašković i njegova supruga, i da li je on tu fotografiju držao u njegovoj kancelariji tako da je mogao svako da je vidi.

"Da, i fotografija je bila u vašoj kancelariji u koju se ulazilo samo uz prethodno najavljivanje", rekla je Nadica Kosanić.

Navela je da se ne seća da li je na sastanku u kancelariji jednog od tadašnjih čelnika DB-a Franka Simatovića Frenkija, kada joj je rečeno da će sa Romićem ići u Budvu, bio i optuženi Radonjić.

Službenica DB-a Olivera Đukić svedočila je da je radila na obradi materijala snimljenih razgovora, među kojima su bili i razgovori Draškovića.

Romić je ranije u odbrani naveo da je u Budvi imao takozvani legendirani nastup, odnosno da je imao lične dokumente na drugo ime, a da je njegov zadatak bio da detektuje kontakt Draškovića sa američkim obaveštajcem Nikolasom Hilom, bratom Kristofera Hila, angažovanog na Balkanu tokom poslednjih ratova.

Sudija Tatjana Sretenović zakazala je nastavak suđenja za 17. jun, kada bi, pored Mijatovića, trebalo da svedoči i bivši načelnik DB-a Radomir Marković, koji izdržava kaznu od 40 godina zatvora na koju je pravosnažno osuđen zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali i pokušaja ubistva Draškovića, 3. oktobra 1999. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: