"Biti vraćeni azilant se isplati"

U poslednja tri meseca u Vranje je vraćeno 29 porodica sa 106 članova, nakon odbijanja zahteva za azil u nekoj od evropskih zemalja.

Izvor: B92

Petak, 13.05.2011.

12:04

Default images

Prema rečima gradske poverenice za readmisiju i izbegla i raseljena lica Zorice Perić, među vraćenim azilantima su isključivo lica romske nacionalnosti.

Registrovana su samo ona lica koja su na to pristala dobrovoljno, a pretpostavlja se da vraćenih takozvanih "lažnih azilanata" ima mnogo više, kazala je ona.

"Trend takozvanih lažnih azilanata sa teritorije grada Vranja je u porastu, među njima smo do sada imali isključivo lica romske nacionalnosti koja najčešće traže azil u Nemačkoj, Švedskoj i Luksemburgu, odakle ih nakon nekog vremena provedenog u rešavanju procedure vraćaju u Srbiju", objasnila je Perićeva.

Poverenica je navela da među ljudima koja se vraćaju u Srbiju nakon odbijanja zahteva za azil preovladava mišljenje da je to "isplativ posao jer zemlje u kojima traže azil dok traje procedura porodicama na osnovu broja članova daju određena sredstva, njima dovoljna da budu materijalno zbrinuti nekoliko meseci kada se vrate u Srbiju".

"Svi podnosioci zahteva za azil priznaju da to pokušavaju iz ekonomskih razloga, a nedavno smo imali slučaj jedne porodice iz Pavlovca koja se, tek što je vraćena iz Nemačke, gde im je odbijen zahtev za azil, pakovala za odlazak u Luksemburg, sa istim ciljem", istakla je Perićeva.

Ona kaže da se registracija povratnika kojima je u nekoj od evropskih zemalja odbijen zahtev za azil vrši pre svega na aerodromu.

Na aerodromu republički Komesarijat za izbeglice i raseljena lica, koji se bavi i problemom readmisije, ima kancelariju kojoj se obraćaju lica koja su bez sredstava ili dokumenata za povratak do krajnje destinacije u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: