Osveta talibana za smrt Bin Ladena

Najmanje 80 ljudi poginulo na poligonu za obuku pakistanske pogranične policije u bombaškom napadu talibana koji se na taj način svete za smrt Osame bin Ladena.

Izvor: B92

Petak, 13.05.2011.

08:47

Default images

Prema informacijama iz bolnice u Pešavaru, tamo je hospitalizovano 117 povređenih, od toga 40 u kritičnom stanju.

Gotovo svi poginuli bili su regruti, a stradali su od dve istovremene eksplozije od kojih je najmanje jednu izazvao bombaš samoubica, koji je digao sebe u vazduh na kapiji centra za obuku. Za sada se ne zna šta je izazvalo drugu eksploziju.

Napad se dogodio na severozapadu Pakistana, a u eksplozijama je uništeno najmanje 10 kombija u koje su se regruti ukrcavali posle završenog časa.
Posledice jedne od eksplodiranih bombi (Beta)
Samo u jednoj od eksplozija iskorišćeno je između šest i osam kilograma eksploziva, saopšteno je iz pakistanske policije.

U onome što je izazvalo drugu eksploziju bili su stavljeni ekseri i kuglični ležajevi, sa očiglednom namerom da žrtava bude što više.

Pakistanski talibani su preuzeli odgovornost za napad, a njihov portparol je rekao agenciji Asošiejted pres da se radi o odmazdi za smrt Osame bin Ladena, vođe Al Kaide, kojeg su u Pakistanu ubili Amerikanci.

Pogranična policija u Pakistanu slabo je opremljena, ali je jedna od okosnica u borbi protiv Al Kaide, talibana i drugih ekstremističkih grupa koje su sa njima u savezu i deluju na granici Pakistana i Avganistana.

Kao i druge ogranke pakistanskih snaga bezbednosti, i pograničnu policiju finansira SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: