Kako izgleda Cecin kućni pritvor?

Svetlana Ražnatović će narednih osam meseci kuću smeti da napusti samo uz posebnu dozvolu. Za to će biti zadužen tim iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.05.2011.

22:06

Default images

Da bi sud bio siguran da ona ne napušta svoj dom, oko noge će nositi poseban odašiljač koji će slati signal kontrolnom centru.

Svaki pokret Svetlane Ražnatović u narednih osam meseci biće beležen. Dragan Bjeličić iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija kaže da će za to biti zadužena dva računara koja svakih 20 sekundi dobijaju podatke sa lica mesta.

Dve hiljade kvadrata kuće Svetlane Ražnatović biće definisano kao prostor u kome će moći da se kreće - ako iz njega izađe, aktiviraju se alarmi.

"To je prijemnik, koji je povezan sa električnim napajanjem i sa telefonskom mrežom. Odašiljač ili transmiter koji se postavlja osuđenom licu na članak noge reaguje na prisustvo tela, na fizičko skidanje ili lomljenje i na pokret tela. Svi podaci se šalju ovde svakih 20 sekundi", kaže Bjeličić.

Naši stručnjaci spremni su i na sabotaže - iako sistem koristi veze fiksne telefonije i napaja se strujom, ništa ih ne sme iznenaditi.

"Telefon, ako je isključen, ako su radovi pet dana, sistem i dalje šalje podatke. Jedino kod električnog napajanja, 48 sati se šalju podaci, posle toga prestaje slanje podataka", kaže Bjeličić.

Osuđenici oko čijih su nogu bile narukvice do sada nisu kršili pravila. Pojavljivanje imena Svetlane Ražnatović na njihovim ekranima stručnjaci vide kao samo još jedan novi slučaj.

Viši sud u Beogradu prihvatio je da Svetlana Ražnatović i njena sestra služe kaznu u kući i da državi uplate milion i po evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: