Proizvođači jagoda zabrinuti

Zbog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom, proizvođači jagoda u Srbiji zabrinuti da će ova grana poljoprivrede zabeležiti gubitke ove godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.05.2011.

18:14

Default images

Turska jagoda je već oborila cenu prvoj domaćoj jagodi. Ogromne količine turskih jagoda su se pojavile na pijacama po ceni 20 dinara manjoj od cene domaćih.

Momčilo Stanojević se prošle godine, posle više decenija koje je proveo na privremenom radu u inostaranstvu, vratio u svoj rodni Požarevac. Zarađeni novac je uložio u podizanje hektara i po jagodičnjaka.

Međutim, plan da se ne vraća u Italiju i da zarađuje novac u Srbiji, po njegovom mišljenju preti da pokvari prošlogodišnji sporazum s Turskom, zahvaljujući kojem su velike količine jagoda dospele na srpske pijace - pre Stanisavljevićeve.

"Turci imaju velike količine jagoda i plaši se da će ga prosto ugušiti na tržištu, međutim ima nameru da se bori kvalitom - to je jedini put", kaže on.

Na beogradskim pijaca, kako tvrde prodavci - vlada prava jagma za prvim domaćim jagodama. Međutim, koliko god da se spusti cena domaćim jagodama - uvozne su uvek jeftinije.

Da bi jagode iz Turske dospele u Srbiju, moraju da putuju više dana, preko nekoliko graničnih prelaza. Da bi izdržali toliki put - moraju da prođu tretman koji ih štiti od truljenja. Zbog toga potrošači, kako tvrde preprodavci - radije biraju skuplju, domaću jagodu.

"Radije se kupuje domaća, ali ulazi puno Turske - cena u veleprodaji je ista 155 dinara i za jednu i za drugu. Cena kilograma jagoda u Istanbulu je jedan evro", kaže Rajko Lazarević, prodavac na Bajlonijevoj pijaci iz Ljiga.

Turski proizvođači jagoda za razliku od srpskih imaju jeftiniji repromaterijal, izvozne subvencije i bolju klimu. Uz to, pošto imaju velike količine jagoda i razvijenu logistiku - mogu da ponude bolju cenu. Zbog toga naši jagodari smatraju da su suočeni sa nelojalnom konkurencijom.

I pored toga što domaći potrošači radije biraju domaću jagodu - naši proizvođači smatraju da im je naneta šteta, a da je sporazum s Turskom doneo gorke plodove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: