Napadaču na kamermana B92 10 meseci

Prvookrivljeni za napad na snimatelja B92 Boška Brankovića, Milan Savatović, osuđen pred Prvim osnovnim sudom na 10 meseci kućnog zatvora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.05.2011.

00:00

Default images

Branković je napadnut tokom snimanja na protestu nakon hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića u centru Beograda 2008.

Stefan Milićević osuđen je uslovno na šest meseci zatvora sa rokom provere od tri godine, a Nikola Lazić na četiri meseca zatvora, takođe, uslovno na tri godine, tako da oni ne idu u zatvor ako ne izvrše novo krivično delo.

Savatović će imati mogućnost da, ako radi ili ide kod lekara, napušta zatvor.

Sudija Ana Trifunović rekla je da su oni izvršili krivično delo učestvovanje u grupi koja čini krivično delo, jer su tokom protestne šetnje Brankoviću naneli tešku telesnu povredu.

Savatović je prišao Brankoviću, šutnuo mu nogom kameru i desno rame. Potom su Lazić i Milićević i druga nepoznata lica pritrčali i počeli da tuku Brankovića, koji je tom prilikom zadobio zglobni prelom kolena.

Sudija Trifunović upozorila je Savatovića da ne sme da napušta kućne prostorije i da ga, ukoliko prekrši tu zabranu, održavanje kazne čeka u "pravom zatvoru".

Osuđeni i Tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu na ovu presudu.

Sva trojica su tokom suđenja negirali da su Brankoviću naneli teške telesne povrede tokom tog protesta, ističući da nisu krivi za delo koje im se stavlja na teret.

"Očekivali smo da će biti oglašeni krivim, ali smo očekivali mnogo kompleksnije i efektivnije zatvorske kazne, sa obzirom da je za ovo kriv delo predviđena kazna zatvora od tri meseca do pet godina", rekao je Duško Miljuš, advokat Boška Brankovića.

Odbrana prvookrivljenog Milana Savatovića razmatra mogućnost žalbe na presudu.

Vladimir Golubović, advokat odbrane okrivljenog Milana Savatovića, kaže da je na neki način zadovoljan, a na neki nije.

"Ono što smo tvrdili tokom celog postupka to tvrdimo i danas, da Milan Savatović nije kriv za delo koje je učinio, a sve ostalo ćemo izneti u žalbi", rekao je Golubović.

Suđenje okrivljenima za napad na snimatelja B92 Boška Brankoviča trajalo je skoro tri godine. Tokom postupka, saslušana su tri svedoka, predstavljeno je nekoliko dokaza od kojih je glavni bio upravo snimak napada na Brankovića.

Podsetimo, snimatelj TV B92 napadnut je 24. jula tokom protesta zbog hapšenja Karadžića, u Ulici kneza Miloša u Beogradu. Savatović je prišao i šutnuo ga, a zatim su i Milićević i Lazović nastavili da ga povređuju. Brankoviću je tada polomljeno koleno zbog čega je bio dugo na rehabilitaciji. Napadači su mu razbili kameru, kada su videli kako snima demonstrante dok lome fotoaparat fotoreporteru agencije Fonet. Za to vreme masa je skandirala "Udri, udri novinara".

"Kazna stimulativna za nove napade, a ne preventivna"

Zbog napada na snimatelja B92 2009. promenjen je krivični zakonik, po kom je napad na novinare, napad na službeno lice.

"Sada je poruka da je novinar i dalje manje zaštićen od novinara i da je sa stanovištva društva i suda neko ko napadne novinara nekako manje kažnjen nego kada neko napadne političara ili nekog drugog", kaže Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije.

"Nikako nisam zadovoljan kaznom, mislim da sama kazna ne može garantovati da se više ovakve stvari neće ponavljati, mislim da je ona čak stimulativnog karaktera, da jednostavno možete udariti, zgaziti novinara, razbijati kameru, a da dobijete eventualno kaznu kućnog pritvora i praktično neke vrste odmora", kaže Veran Matić, glavni urednik Informativnog programa B92.

Matić u intervjuu za novosadski "Mađar so" kaže da je odluka suda skandalozna.

"Suđenje traje tri godine i pored stotine svedoka, i snimka koji jasno implicira događaj, osuđeni su tretirani kao dobri dečaci kojima se taj 'ispad' slučajno dogodio", navodi Matić.

"Ovakve presude su direktan poziv da se sa novinarima i zaposlenim u medijima kao i sa samim medijima možete direktno obračunavati kada god poželite. Naš kamerman je snimao važan događaj kako bi sa tim događajem upoznao najširu javnost na najobjektivniji mogući način - slikom. Namera nasilnika Savatijevića bila je da upravo to spreči. Dakle, ovo je težak fizički napad sa teškim posledicama po našeg kolegu Brankovića ali je takođe i još dramatičnije pokušaj da se spreči informisanje građana o događaju koji je tog dana potresao Srbiju", kaže on.

Matić navodi da su jasni ciljevi ovih nasilnih akata: "Sprečiti da se prikaže istina u Srbiji na nepristrasan način, već samo onakva kakva odgovara nasilnicima, a ako to ne može onda će se sprešiti svim sredstvima: ponekad ubistvima kao u slučajevima Milana Pantića, Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović, nekada pokušajima atentata kao na Dejana Anastasijevića i njegovu porodicu, nekada prebijanjem kao u slučaju Teofila Pančića i niza drugih kolega kao i našeg kamermana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: