Incko: Referendum pretnja Dejtonu

U svom polugodišnjem izveštaju UN-u, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko će naglasiti da referendum u RS predstavlja "napad na Dejtonski mirovni sporazum".

Izvor: Beta

Nedelja, 08.05.2011.

19:58

Default images

Incko će posetiti Njujork i Vašington gde će podneti polugodišnji izveštaj Ujedinjenim nacijama i sastati se sa visokim zavničnicima UN i Vlade SAD.

Incko će naglasiti "da se BiH suočava sa jednom od najtežih političkih kriza od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995".

"Pre svega, referendum u Republici Srpskoj o državnom pravosuđu predstavlja očit napad na Dejtonski mirovni sporazum i dostignuća od njegovog potpisivanja. Zbog zastoja, nepopustljivosti i uskih političkih interesa, zemlja (BIH) još nema centralnu vlast – sedam meseci nakon izbora", prenela je Kancelarija visokog predstavnika (OHR).

Incko će obavestiti UN i SAD da to ima štetne posledice po svakodnevni život građana, da to blokira napredovanje BiH ka Evropskoj uniji i NATO, sprečava ekonomski oporavak i značajno odlaže razmatranje zatvaranja službe OHR u BiH.

"U poneđeljak će visoki predstavnik u Njujorku obavestiti Savet bezbednosti UN o teškom političkom stanju u BiH", najavio je OHR.

Vlada RS: Referendum nije nelegalan

Vlada RS uputila je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija svoj peti izveštaj u kojem tvrdi da zakazani referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH nije nelegalan i antidejtonski.

"Referendum na kojem se traži mišljenje građana, predstavlja osnovni instrument demokratske vladavine. Demokratsku vladavinu nalaže Dejtonski sporazum, uključujući i Ustav BiH", piše u izveštaju.

Nastojanje visokog predstavnika da van zakona stavi kritikovanje njegovih odluka i ostalih postupaka, navodi se dalje, takođe predstavlja kršenje međunarodnog prava koji štiti ljudska, građanska i politička prava i koje obavezuje sve elemente vlasti u BiH, kao i samog visokog predstavnika.

U izveštaju, objavljenom na zvaničnom sajtu Vlade RS, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je optužen da svojim stavovima u vezi sa referendumom pokušava da obmane Savet bezbednosti UN.

Vlada RS optužuje visokog predstavnika da upravo njegovi postupci "predstavljaju pretnju stabilnosti BiH" i to "kontinuiranom zloupotrebom ovlašćenja visokog predstavnika, vladavinom putem autokratskih odluka u suprotnosti sa Dejtonskim sporauzmom i međunarodnim pravom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: