Sud odlučuje o sporazumu sa Cecom

Viši sud u Beogradu donosi odluku o sporazumu o priznanju krivice koji su sa tužilaštvom sklopile pevačica Svetlana Ražnatović i Lidija Veličković-Ocokoljić.

Izvor: Beta

Nedelja, 08.05.2011.

18:17

Default images

Sestre će, prema sporazumu, platiti milion i po evra državi i izdržavaće kaznu kućnog pritvora, zbog finansijkih malverzacija prilikom prodaje fudbalera Obilića.

Svetlana Ražnatović će, ako sud prihvati sporazum, u kućnom pritvoru provesti osam meseci, a Lidija Veličković-Ocokoljić šest meseci.

Obe su optužene da su od 14. avgusta 2000. do 21. maja 2003. prodajom deset fudbalera Obilića, kluba koji je Svetlana Ražnatović nasledila od svog pokojnog muća Željka Ražnmatovića Arkana, nezakonito pribavile četiri miliona nemačkih maraka i oko 3,5 miliona dolara.

Nagodba između Svetlane Ražnatović i republičkog tužilaštva postignuta je početkom aprila i podrazumeva priznanje za protivpravno prisvajanje novac od transfera 10 fudbalera FK "Obilić" u inostrane klubove i držanje 11 pištolja bez dozvole u zamenu za godinu dana kućnog zatvora i mlilion i po evra novčane kazne. Lidija Veličković Ocokoljić nagodila se sa tužilaštvom da prizna da je pomagla sestri u malverazacijma sa transferom fudbalera, u zamenu za šest meseci kućnog zatvora. Ukoliko sudsko veće sudije Slađane Marković tu nagodbu usvoji, Ražnatovićevoj i njenoj sestri neće biti suđeno već će im biti izrečena presuda sa kaznama u skladu s nagodbom sa Tužilaštvom.

Nakon što je republičko tužilaštvo sa njima zaključilo sporazum, portparol tužilaštva Tomo Zorić objasnio je da će naplatom kazne od milion i po evra od Svetlane Ražnatović država zaraditi tri puta više od iznosa za koji je bila oštećena, kroz neki oblik utaje poreza.

Ukoliko Ražnatovićeva i njena sestra budu osudjene na kućni zatvor, one će morati da u toku izdržavanja kazne da nose elektronsku narukvicu oko noge, preko koje će Uprava za izvršenje krivičnih sankcija pratiti njihovo kretanje.
Više tužilaštvo u Beogradu je nakon maratosnke istrage koja je trajala 8 godina, krajem marta podiglo optužnicu protiv Svetlane Ražnatović, zbog sumnje da je sa saradnicima protivpravno prisvojila oko četiri miliona nemačkih maraka i više od tri miliona dolara od transfera fudbalera i držanja 11 pištolja bez dozvole. Optužnicom su obuhvaćeni i njena sestra i nekadašnji rukovodioci FK "Obilića" Dragiša Binić i Jovan Dimitrijević zbog prodaje jednog igrača. Sporazumom o priznanju krivice nisu obuhvaćeni Binić i Dimitrijević, tako da se proces protiv njih nastavlja.

Posle podizanja optužnice, Više tužilastvo je naložilo sporovodjenje finansijske istrage protiv Ražnjatovićeve i njenih sarodnika, kako bi se utvrdilo da li je njena imovina veća od legalno stečenih prihoda, ali je posle zaključenja sporazuma i ta istraga obustavljena.

Novi Insajder Uživo o Ceci

Da li je sporazum između tužilaštva i pevačice Svetlane Ražnatović napravljen u interesu države ili narodne pevačice? Nova emisija Insajder Uživo traži odgovore na pitanja da li je sve to posledica političke zaštite i kakvu poruku država šalje ovakvim sporazumom.
Uživo u studiju B92 o ovoj temi govore Radmila Dragičević Dičić, vd predsednika Apelacionog suda, Tomo Zorić, portparol republičkog tužilaštva, Miloš Vasić, novinar nedeljnika Vreme i Žarko Nikolić, bivši predsednik FK Obilić. Borislav Pelević, dugogodišnji prijatelj porodice Ražnatović, koji je pristao da bude gost, u medjuvremenu se predomislio I po želji pevačice, odustao od učešća u emisiji.

Novi Insajder Uživo na progamu je u ponedeljak od 9 do 11 uveče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: