Bez smanjenja snaga KFOR-a

Komandant KFOR-a nemački general Markus Bentler kaže da tokom 2011. godine neće biti daljeg smanjenja broja vojnika Kfora na Kosovu.

Izvor: Beta

Nedelja, 08.05.2011.

09:51

Default images

Naime, on se zalaže da snage KFOR-a ostanu na istom nivou dok se ne postigne politička stabilnost u celom regionu.

Bentler kaže da je već bilo redukcije snaga, te da su preuzeli novu strukturu koju treba održati. "Neophodno je izvršiti nekoliko zadataka pre nego što uradimo sledeći korak u smanjenju" , dodao je Bentler.

Prema njegovim rečima, ima mnogo zadataka koje Kfor treba da prenese na Policiju Kosova, pre svega u čuvanju granice, obuci za delovanje tokom demonstracija.

"Onda ćemo moći da na osnovu procene situacije odlučimo da li je potrebno dalje smanjene snaga", rekao je nemački general. General je ocenio da je bezbednosna situacija na Kosovu stabilna i mirna. "To je poruka koju treba da šaljemo svetu pošto je utisak o Kosovu u inostranstvu, da tako kažem loš, jer se Kosovo uvek povezuje sa nasiljem, nemirima. Zato moramo poslati sasvim drugačiju poruku svetu", rekao je on.

Bentler je dodao da NATO podržava Bezbednosne snage Kosova kao organizaciju čiji je glavni zadatak delovanje tokom nepogoda, koja je spremna za samoodbranu i naoružanu lakim naoružanjem.

"To je srž osposobljavanja BSK i na osnovu ovih zadataka oni će do kraja godine biti spremni da izvršavaju zadatke za koje se osposobljavaju", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: