EP: Bezvizni režim je u opasnosti

Bezvizni režim je u opasnosti, situacija nikada nije bila ozbiljnija, kaže za "Novosti" izvestilac EP za viznu liberalizaciju za zapadni Balkan Tanja Fajon.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 06.05.2011.

23:31

Default images

Ona kaže da postaje sve izvesnije da će Srbija i Makedonija morati da se suoče s određenim merama.

"Novi talas lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije, naročito u Belgiji i Švedskoj, razlog je za veliku zabrinutost u zemljama članicama EU", kaže Fajonova.

"U poslednjih nekoliko nedelja svedoci smo nove zloupotrebe bezviznog režima i dolaženja autobusa sa građanima ove dve zemlje, koji traže azil. Postaje sve izvesnije da će Srbija i Makedonija morati da se suoče s određenim merama. Ne isključujem mogućnost ponovnog uvođenja viza za građane jedne ili druge zemlje. Neke države članice predlažu uvođenje mehanizma koji bi omogućio brzu suspenziju bezviznog režima. Situacija je veoma ozbiljna i odgovorni političari treba da deluju odmah", rekla je u intervjuu Novostima.

Tanja Fajon navodi da određene države članica EU mogu već sada da zatraže da se Srbija opet stavi na crnu šengensku listu.

"To bi značilo ponovno uvođenje viza sa istom procedurom kao tokom procesa vizne liberalizcije 2009. godine. Mogućnost suspenzije slobodnog viznog režima na određeni period je novi predlog, i to je posledica nedavnih ozbiljnih zloupotreba bezviznog režima. Evropska komisija je izradila predlog za uvođenje mehanizma za moguće suspenzije slobodnog viznog režima", kaže ona.

Na pitanje zašto bi se građani Srbije ponovo kaznili izolacijom, ona je rekla da je važno razumeti da bezvizni režim ne daje pravo građanima da traže azil, prebivalište ili posao.

"Slobodno putovanje bez viza ima određena ograničenja. Ako ne poštujete pravila, suočićete se s merama. Sigurna sam da niko ne želi da dođe do ponovnog uvođenja viza, i zato sada postoji veoma ozbiljno upozorenje. Vlasti treba ozbiljno da se uhvate u koštac s problemom, inače će ove slobode biti ukinute, pre nego što budemo u mogućnosti da pomognemo. Vlada treba da preduzme sve neophodne mere da zaustavi te zloupotrebe. Nažalost, nije mnogo urađeno u poslednjih nekoliko meseci", rekla je ona.

Na kraju je poručila da je realnost takva da će to najviše pogoditi obične ljude, ne političare, biznismene ili bogate građane. "Apelujem na vlasti da deluju", kazala je Fajonova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: