Poseta Prištini, dobra ideja

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović pozdravio je inicijativu šefa pregovaračkog tima Beograda da poseti Prištinu.

Izvor: Tanjug

Petak, 06.05.2011.

18:43

Default images

Borislav Stefanović planira da pre četvrtog kruga dijaloga poseti Prištinu i da tamo razgovara sa nekim od albanskih sagovornika i s predstavnicima Srba.

U izjavi radiju "Slobodna Evropa", Ivanović je rekao da su Albanci počeli pomalo da usporavaju, što znači da im nije u velikom interesu da se postigne nekakav rezultat.

On je rekao da veliki broj Srba gleda u Beograd i u Brisel očekujući neka rešenja koja bi trebalo da im olakšaju svakodnevni život.

Ivanović je rekao da ne očekuje bilo kakve bezbednosne probleme vezane za Stefanovićevu posetu Kosovu.

"Situacija u Prištini je dobra, mnogo je bolja nego pre nekoliko godina. Ne mislim, prema tome, da će to biti bezbednosni izazov, ali ne sumnjam da će neki koji se ne slažu sa pregovorima iskoristiti to za demonstracije i proteste, ali sa tim se mora računati", rekao je on.

Predsednik Međunarodnog savetodavnog odbora Centra za međunarodne i bezbednosne poslove Milan Pajević izjavio je za radio "Slobodna Evropa" da je do takve inicijative trebalo da dođe mnogo ranije, ali da je, uprkos tome što je zakasnela, svakako treba pozdraviti.

"U svakom slučaju to je odličan korak. Mislim da se radi o dramatičnom zakašnjenju, ali je dobro što do toga, ipak, dolazi. Uvek poene beleže oni koji vode procese i koji imaju inicijative - bez obzira na to da li će ta poseta biti ocenjena kao uspešna ili neuspešna ili na bilo koji drugi način", smatra Pajević.

Reagujući na izjavu zamenika premijera Kosova Hajredina Kučija da je kosovska vlada odobrila Stefanoviću da poseti Kosovo i da su kosovski zvaničnici spremni da se sastanu sa njim, pod uslovom da ne daje političke izjave koje bi mogle biti štetne, Pajević kaže da nijedna strana ne treba da pribegava uslovljavanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: