Gotovini 24 godine, Markaču 18

Haški tribunal izrekao presudu hrvatskom generalu Anti Gotovini od 24 godine zatvora, a Mladenu Markaču od 18 godina. Ivan Čermak je oslobođen.

Izvor: B92, Beta

Petak, 15.04.2011.

07:35

Default images

Trojica generala su optuženi za progon srpskog stanovništva tokom i posle akcije hrvatske vojske "Oluja", u leto i jesen 1995.

Optužba je predložila da Gotovina bude kažnjen na 27 godina zatvora, da trećeoptuženi Markač bude kažnjen zatvorom dugim 23 godine, a Čermak na 17 godina. Odbrana je zatražila oslobađajuće presude.

Prema presudi, Gotovina (53) i Markač (53) bili su članovi udruženog zločinačkog poduhvata koji je predvodio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, u cilju proterivanja sprskog stanovništva iz Kninske krajine, što je bio navod optužnice.

Gotovina i Markač su proglašeni krivim za progon, deportaciju, pljačku, ubistva i nehumana dela nad srpskim stanovništvom u Krajini.

General Gotovina je, po presudi, naredio nezakonito granatiranje Knina i drugih gradova u Krajini.

Takođe, Gotovina nije učinio ništa da spreči i kazni zločine svojih podređenih nad srpskim stanovništvom.

Po presudi, operacija "Oluja" u leto 1995. bila je udruženi zločinački poduhvat, s predsednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom na čelu, smišljen da protera srpsko stanovništvo iz Kninske krajine, što je bio navod optužnice.

Franjo Tuđman je nameravao da naseli Hrvate u Krajinu i osigurao je da to bude sprovedeno, preko svog moćnog položaja, rekao je sudija Alfons Ori tokom izricanja presude generalu Gotovini i saoptuženima Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženim za progon Srba iz Kninske krajine u avgustu i septembru 1995.

Tuđman je, sa ostalim članovima udruženog zločinačkog poduvhata, iskoristio hrvatske oružane snage da počini zločine nad Srbima radi ostvarenja cilja proterivanja srpskog stanovništva, kazao je sudija Ori.

Tribunal je utvrdio je da su hrvatske snage u leto 1995, tokom operacije "Oluja", prognale srpsko stanovništvo Kninske krajine tako što su civile ubijale, mučile, pljačkale i uništavale njihovu imovinu, kao i da su neselektivno granatirale čitave gradove.

Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za progon; prisilno premeštanje i deportaciju; pljačkanje javne i privatne imovine; bezobzirno razaranje naselja; ubistva i nehumana dela i okrutno postupanje prema srpskim civilima u Kninskoj krajini tokom i posle "Oluje", od 4. avgusta do kraja septembra 1995.

Optužba je predložila da Gotovini bude izrečena kazna od 27 godina zatvora, a da trećeoptuženi Markač bude kažnjen sa 23 godine zatvora. Za drugooptuženog Čermaka, tužioci su tražili zatvorsku kaznu od 17 godina.

Nakon podizanja optužnice, Gotovina je četiri godine bio u bekstvu, odbijajući da se preda. Uhapšen je 2005. na kanarskom ostrvu Tenerife, a tri dana kasnije prebačen je u Hag.

Optužnica protiv Čermaka i Markača podignuta je 2004. i oni su se odmah dobrovoljno predali Tribunalu.

Hrvatski generali su sve vreme negirali svoju krivicu. Javnost u Hrvatskoj je šokirana odlukom Haškog tribunala. Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića oko 2.000 ljudi sa zvižducima dočekalo presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a potom krenulo na sedište HDZ-a. I dok je premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila da je presuda hrvatskim generalima nepravosnažna, u Srbiji je ona, od strane zvaničnika, pozdravljena kao očekivana i pravedna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

389 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: