Delevićeva: Pažljiva procena EK

Šefica Kancelarije za pridruživanje EU Milica Delević očekuje da će Srbija ispuniti većinu zahteva za kandidaturu, ali i da će EK tražiti konkretna rešenja.

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.04.2011.

21:36

Default images

Ona je ukazala na to da će Evropska komisija procenjivati i kako su te stvari urađene.

Delevićeva je navela da je među tim kriterijumima za dobijanje statusa kandidata za EU i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ona je u beogradskom hotelu Kontinental na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba rekla da će za ocenu Evropske komisije biti presudni politički kriterijumi u okviru kojih je saradnja sa Haškim tribunalom, odnosno hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kao i regionalna saradnja.

"Nije realno očekivati da ćemo sa šest meseci biti društvo bez korupcije, ali će Evropska komisija ocenjivati da li smo krenuli u ozbiljnu borbu i da li smo uspostavili zakonodavni okvir i kako se on sprovodi", rekla je Delevićeva i dodala da će Evropska komisija želeti da vidi konkretne rešene slučajeve.

Ona je navela i da je bitno da se ukinu blanko ostavke poslanika i da se poslanici u parlament biraju po redosledu na izbornoj listi, a ne da im stranke dodeljuju mandate nezavisno od mesta na izbornoj listi.

Govoreći o ekonomskim kriterijumima za dobijanje statusa kandidata za EU, šefica vladine Kancelarije za evropske integracije je rekla da će Srbija morati da počne decentralizaciju imovine, odnosno da imovinu sa republičkog prebaci na lokalni nivo i da donese zakon o restituciji.

Delevićeva je navela da Evropska komisija neće Srbiji nametati model restitucije, ali da će voditi računa o tome da naknada oštećenima ne bude tako mala da obesmisli povraćaj imovine i da ne bude diskriminacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: