Depolitizacija lek za korupciju

Jedan od prvih koraka ka iskorenjivanju korupcije u zdravstvu je "izvršiti korenitu depolitizaciju zdravstva", smatraju u sindikatu zdravstva "Nezavisnost".

Izvor: B92

Četvrtak, 14.04.2011.

15:39

Default images

"Na tim funkcijama treba da budu stvarno najsposobniji ljudi, bez obzira kojoj stranci pripadaju", rekao je predsednik tog sindikata Zoran Ilić.

On je rekao da je potrebno da stranke prestanu da dele direktorske funkcije u zdravstvu po partijskom ključu.

Godišnja šteta zbog korupcije i prevara u zdravstvu iznosi oko 500 miliona evra, od čega oko 300 miliona odlazi na vanstandardne usluge.

Najveći problem možda predstavlja legalna korupcija, koja je zakonom dozvoljena i implementirana u razne zakone.

Pod legalnom korupcijom se podrazumeva pravo državnog lekara da ujedno može da bude i privatni. "Evidentno je da će u narednom periodu privatno zdravstvo biti u ekspanziji tako da bi Vlada Republike Srbije i resorna ministarstva morala da razmišljaju o drugačijim vidovima plaćanja tog zdravstvenog pregleda privatnim poslodavcima", rekao je Ilić.

On je dodao da je potrebno da se "razdvoje striktno i ne mešaju državno i privatno zdravstvo".

"Jedan od vidova korupcije može takođe biti i to da se u privatnom zdravstu ne prijavljuju svi pregledi i ne plaćaju potrebni porezi", rekao je on.

Kragujevac: Ceca važnija od lekara

Posle afere sa rekonstrukcijom Kliničkog centra Srbije, još jedan slučaj potresao je zdrastvo u Srbiji. U Kragujevcu je uhapšen hirurg koji je uzimao mito za intervencije. Razotkrila ga je pacijentkinja koja se policiji javila pre nego što je otišla da lekaru da mito.

Kako nam je rečeno u kragujevačkoj policiji, pacijentkinja je juče obavestila jednog od inspektora da će doktoru u 17 časova dati dvesta evra.

Pripadnici kriminalističke policije su doktora zatekli u jednoj od ordinacija Kliničkog centra sa obeleženih dvesta evra koje je, kako saznajemo, pokušao da sakrije.

"Reakcije građana na ovaj događaj su, možemo slobodno reći, blage, dok je pogodba folk pevačice Svetlane Ražnjatović sa Tužilaštvom i dalje glavna tema. Njen slučaj je, čini se, relativizovao suštinski značaj ovakvih dela, pa se uglavnom komentariše da je tih petsto evra za koje se doktor sumnjiči, minorna stvar, dok su retki oni koji se bave korupcijom u zdravstvu i šta taj problem zapravo znači za naše društvo", javlja dopisnica B92 iz Kragujevca Marija Misita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: