Podaci u prosveti po zakonu

Prikupljanje podataka od roditelja i učenika za "Jedinstveni informacioni sistem u osnovnom i srednjem obrazovanju Republike Srbije" biće regulisano zakonom.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.04.2011.

14:10

Default images

To je zaključak sastanka poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića i ministra prosvete i nauke Žarka Obradovića.

Povod za razgovor Šabića i Obradovića bile su reakcije roditelja nezadovoljnih odsustvom pouzdanih odgovora na neka otvorena pitanja u vezi sa obradom podataka o ličnosti učenika i roditelja.

Prema saopštenju, razgovor o otvorenim problemima i uspostavljanju jedinstvenog informacionog sistema u osnovnom i srednjem obrazovanju bio je uspešan i doveo do saglasnosti o potrebi izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja - po hitnom postupku.

Uz napomenu da "otvorenih problema u vezi sa obradom podataka o ličnosti ima mnogo i van oblasti obrazovanja", Šabić je podsetio da, u u skladu s članom 42 Ustava, obrada podataka o ličnosti u svim oblastima mora biti regulisana zakonom.

To znači, kako je objasnio, da ljudi od kojih se traže podaci o ličnosti moraju da znaju kome, zašto u kom obimu i u koje svrhe daju podatke, kada su u obavezi da to čine, a kada to zavisi od njihove volje.

"Odgovori na ta pitanja ne smeju biti stvar improvizacije, već moraju biti regulisani zakonom", rekao je Šabić istakavši da ovaj uslov nije bio ispunjen u oblasti obrazovanja, što je i bio razlog za njegovo upozorenje.

Obradović i njegovi saradnici su prihvatili argumente koje je poverenik izneo u razgovoru i, kako je saopšteno, ministar prosvete je preuzeo obavezu da predloži izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojim bi bili otklonjeni postojeći nedostaci.

Resorno ministarstvo će predložiti usvajanje odgovarajućih izmena i dopuna zakona po hitnom postupku koje bi, prema proceni ministra, u Narodnoj skupštini "mogle biti usvojene pre godišnjih odmora."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: