Libija koštala SAD 608 miliona USD

Pentagon je saopštio da je vojna intervencija u Libiji koštala Amerikance 608 miliona dolara u prvih nekoliko nedelja operacije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2011.

19:46

Default images

Troškovi su sada znatno smanjeni, iako ne koliko se očekivalo.

Portparokal Ministarstva odbrane Ketlin Kesler izjavila je da će biti potrebno nekoliko nedelja za precizan proračun.

Iznos od 608 miliona dolara je procena zvaničnika od 4. aprila, koji je bio 17. dan američkog učešća u misiji i to je zasad najsvežiji podatak.

Ta procena pokazuje i znatan pad u odnosu na troškove prvih dana vojne intervencije, koja je započela 19. marta.

U prvih 10 dana troškovi su iznosili oko 55 miliona dolara dnevno, a u narednih sedam dana 8,3 miliona dnevno.

Procene krajem marta ukazivale su, međutim, da će ti troškovi biti još manji, posle prebacivanja komande i kontrole na NATO. Zvaničnici nisu objasnili razlog što do toga nije došlo, mada je moguće da je zato što je puna tranzicija komande trajala nešto duže nego što se očekivalo.

Kada je prošli put objavio troškove libijske operacije, Pentagon je potvrdio 550 miliona dolara za prvih 10 dana, ali je predviđao još 40 miliona dolara u naredne tri nedelje. Ispostavilo se da je ta suma probijena u prvoj nedelji, kada je potrošeno 58 miliona dolara.

Ti troškovi ne uključuju plate američkih vojnika angažovanih u operaciji, jer bi oni ionako morali biti plaćeni, gde god da su raspoređeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: