Karla del Ponte: Srbija ima volju

U Srbiji postoji volja da se i preostali haški begunci dovedu pred Haški sud pre njegovog zatvaranja, smatra Karla del Ponte.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.04.2011.

18:01

Default images

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte očekuje da će Ratko Mladić biti uhapšen pre zatvaranja Tribunala.

Ona je u intervjuu sarajevskom "Oslobođenju", na pitanje da li veruje da će Mladić biti uhapšen pre zatvaranja Haškog tribunala, odgovorila: "Naravno, u to sam uverena".

"U Srbiji postoji volja da to bude urađeno, a ranije nije bilo političke volje. U početku je saradnja bila teška. EU tu igra važnu ulogu. Zatvaranje Tribunala je predviđeno za 2014. i to će se desiti (hapšenje Mladića) pre njegovog zatvaranja", rekla je Del Ponteova.

Želi da nastavi istragu o trgovini organima

Ona je potvrdila da je izrazila želju da nastavi istragu o trgovini organima na Kosovu, ali je dodala da do sada "nema nikakvih konkretnih naznaka o nekom angažmanu".

Del Ponteova je kazala da bi radila istom snagom kada bi se ponovo našla na funkciji glavnog tužioca Haškog tribunala.

"Samo moja pozicija bi bila posve drukčija, zapravo bila bih mnogo bolje pozicionirana, jer danas znam mnogo više nego što sam onda znala. Imam dragoceno iskustvo iza sebe", rekla je ona.

"Globalno, moja misija je završena. Uradila sam ono što sam mogla da uradim, ali ne sama, već sa mojim saradnicima. Tokom osam godina mog mandata i našeg zajedničkog rada mislim da smo uspeli dosta toga da završimo", navela je Del Ponteova.

Ona je podsetila da se od ukupno 61 optužnice još traga za Mladićem i Goranom Hadžićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: