Vučurević odbacio sve optužbe

Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević je u iskazu istražnom sudiji odbacio sve navode optužnice Županijskog tužilaštva u Dubrovniku.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.04.2011.

17:49

Default images

Vučurevića je saslušao istražni sudija Višeg suda u Šapcu, povodom zahteva Hrvatske za njegovo izručenje.

Hrvatska traži Vučurevića zbog optužbi za ratne zločine nad civilima u Dubrovniku, a njegova odbrana je predložila da mu se ukine ekstradicioni pritvor.

Vučurević je tokom dvočasovnog saslušanja, koje je danas obavljeno u šabačkom zatvoru, odbacio sve navode optužnice Županijskog tužilaštva u Dubrovniku iz 1993. godine, izjavio je Tanjugu njegov branilac Vladimir Božović, koji je prisustvovao saslušanju.

"On (Vučurević) je podsetio šabački Viši sud da je 2003. povodom događaja u Dubrovniku već davao iskaz pred Haškim tribunlaom, koji je zaključio da nema mesta ni sprovođenju istrage, a kamoli podizanju optužnice protiv njega", istakao je Božović.

Vučurevićev branilac je napomenuo da odbrana smatra da ne postoje razlozi za izručenje Vučurevića i izrazio očekivanje da će pravosudni organi Srbije odbiti molbu Hrvatske.

Božović je napomenuo da je odbrana predložila sudu da se Vučureviću ukine pritvor, jer je star i bolestan čovek, napominjući da je (odbrana) vlastima BiH, čiji je on državljanin, kao i Republici Srpskoj uputila zahteve da obezbede garancije (jemstvo) za njegovu odbranu sa slobode.

Takođe im je predočeno mesto u Srbiji na kome bi Vučurević boravio tokom postupka odlučivanja o molbi Hrvatske, dodao je Božović.

Ministarka daje konačnu reč o izručenju

Odluku o ispunjenosti uslova za izručenje naknadno će doneti krivično vanpretresno veće suda, rekao je Tanjugu portparol suda Slobodan Velisavljević i napomenuo da se odluka ne očekuje danas, već posle razmatranja hrvatskog zahteva i prateće dokumentacije.

Pored Božovića, Vučurevića brane advokati Vladimir Cvijan, koji je takođe prisustvovao saslušanju, Svetozar Pavlović, Svetozar Vujačić i Aleksandar Đorđević.

Na rešenje tog suda o eventualnoj dozvoli izručenja, Vučurević će imati pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, a konačnu odluku o molbi Hrvatske doneće ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

Vučurević je uhapšen, 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu poternice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog gađanja Dubrovnika od 1991. do 1995. godine.
Viši sud u Šapcu mu je istog dana u večernjim časovima odredio ekstradicioni pritvor od 18 dana.


Vučurević ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, a 2008. je podneo Konzulatu Srbije u Bosni i Hercegovini zahtev za dobijanje srpskog državljanstva, ali ga nije dobio, pa bi Hrvatskoj mogao da bude izručen u skladu sa odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji.

Hrvatsko tužilaštvo podiglo je 2008. godine optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika između 1991. i 1995. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: