NATO nastavlja bombardovanje

NATO će nastaviti sa vazdušnim udarima na Libiju i snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju "sve dok one nastavljaju ugrožavanje civila".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.04.2011.

13:19

Default images

"Nastavićemo da vršimo pritisak na snage koje prete civilima i naše (vojne) operacije biće nastavljene", potvrdio je neimenovani zvaničnik NATO-a agenciji Rojters.

Isti izvor je naveo da avioni NATO-a i dalje lete i deluju "kada vide pretnju po civile". Izvor iz sedišta NATO-a u Briselu tvrdi da su jutros Gadafijeve snage granatirale Misratu.

Predsedavaći Afričkoj uniji južnoafrički predsednik Jakob Zuma pozvao je NATO da prestane s vazdušnim napadima na Gadafijeve snage kako bi "dali šansu za prekid vatre", pošto je Gadafi prihvatio predlog AU za okončanje sukoba u Libiji.

Generalni sekretar NATO snaga Anders Fog Rasmusen izjavio je danas da je za svaki prekid vatre u Libiji, koji mora da bude pouzdan i dokaziv, potreban efikasan mehanizam nadzora.

"Svaki prekid vatre (u Libiji) mora da bude pouzdan i dokaziv... moraju u potpunosti da se okončaju nasilje, svi napadi i zlostavljanja civila", rekao je Rasmusen na konferenciji za novinare.

On je, pored toga, istakao da će NATO nastaviti da izvodi napade na snage libijskog lidera Moamera Gadafija sve dok one ugrožavaju civile, javio je Rojters.

"Dinamiku naših operacija određivaće ovaj jasan cilj zaštite civila od svih napada", rekao je Rasmusen.

NATO je ranije danas saopštio da je obavešten o predlogu Afričke unije (AU) za prekid vatre u Libiji, pozdravivši sve napore u cilju okončanja nasilja nad civilima.

U međuvremenu, delegacija šefova država članica AU sastala se sa vođama libijskih pobunjenika u njihovom uporištu Bengaziju, na istoku zemlje, kako bi izdejstvovala da i oni prihvate plan za okončanje sukoba, koji je ranije prihvatio Gadafi.

UNICEF: Prekinite opsadu Misrate

UNICEF je danas apelovao da se prekine opsada grada Misurate na zapadu Libije, koji više od mesec dana drže snage lojalne Muameru Gadafiju i gde sve više stradaju deca.

"U Misurati sve više dece gine, a mnogo njih je povređeno i nema najosnovnije potrebe za život", navodi se u saopštenju predstavnice UNICEF-a za Bliski istok i severnu Afriku, Šaide Azfar.

U saopštenju se dodaje da je neophodno učiniti ozbiljne napore kako bi se deca zaštitila, kao i da sa opsadom Misurate mora da se prestane.

Prema podacima UNICEF-a, u gradu Misurati, koji snage lojalne Muameru Gadafiju bombarduju već mesec i po, poginulo je najmanje dvadesetoro dece.

Najviše žrtava je bilo mlađe od 10 godina i većina njih je poginula u poslednjih 20 dana, kaže se u saopštenju UNICEF-a.

Mada z sad nema znakova primirja u Misurati, libijski lider Moamer Gadafi primio je juče u svojoj rezidenciji u Tripoliju delegaciju Afričke unije, koja pokušava da pronađe rešenje za okončanje sukoba u toj zemlji.

NATO je ocenio da je situacija u Adžabiji i Misurati jako loša i obećao da će nastaviti bombardovanje kako bi libijski režim ostao bez oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: