FR: Zabrana marama i prva hapšenja

U Francuskoj počela primena zakona o zabrani pokrivanja lica islamskom maramom. Na protestu u Parizu privedene dve žene sa nikabom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2011.

08:52

Default images

Pored njih dve, francuska policija privela je i više aktivista zbog, kako je objašnjeno, učešća na neprijavljenom protestu.

Policijski zvaničnik zadužen za održavanje javnog reda Aleksis Marsan izjavio je da su dve žene i aktivisti privedeni zbog učešća na skupu koji nije prijavljen, a ne zbog novog zakona.

U Avinjonu je jedna mlada aktivistkinja u znak protesta zbog novog zakona ušla u voz pokrivena nikabom kako bi skrenula pažnju na "kršenje (njenih) prava".

"Putujem jer sam pozvana da učestvujem u jednoj televizijskoj emisiji, a danas je istovremeno 11. april kada na snagu stupa zakon o zabrani nošenja marame", rekla je 32-godišnja Kenza Drider koja volontira u jednoj nevladinoj organizaciji.

"Taj zakon krši moja evropska prava, a ja ih samo štitim: to znači slobodu kretanja i slobodu veroispovesti", rekla je ona okružena nekolicinom novinara na železničkoj stanici u Avinjonu, gde je nameravala da se ukrca u voz za Pariz.

Suprug ove žene Alal Drider rekao je da ne razume da se sve ovo događa u "domovini ljudskih prava".

"Prema tom zakonu, moja žena bi trebalo da sedi u kući, da li je vama to normalno?", upitao je on.

Francuska je prva zemlja koja je usvojila Deklaraciju o pravima čoveka i građanina 1789. godine.

"Moja supruga već 13 godina nosi maramu i to nikoga nije šokiralo. Uvođenje ovog zakona je način da se skrene pažnja. Da li mislite da je najvažnija stvar u Francuskoj tih 500 do 2.000 žena koje nose burku?", dodao je Drider.

Prvo "pedagogija", pa kazna od 150 evra

Od danas je u Francuskoj zabranjeno pokrivanje lica bilo islamskom maramom, kapuljačom ili na bilo koji drugin način, a kazna za kršenje tog propisa je 150 evra. Francuska je prva evropska zemlja koja je uvela takav zakon.

"Taj zakon će biti izuzetno teško sprovoditi i on će biti primenjivan u retkim slučajevima", izjavio je pomoćnik generalnog sekretara Sindikata francuske policije Manuel Ru u izjavi radiju Frans inter.

Kada na javnom mestu sretnu ženu pokrivenu islamskom maramom, policajci će "morati da joj objasne, da se posluže pedagogijom ... da pokušaju da je ubede", rekao je Ru.

Ali, ako žena odbije da skine maramu "tu se već situacija komplikuje. Mi nemamo pravo da ih primoravamo, jer prema uputstvu o primeni zakona (ministra unutrašnjih poslova Kloda) Geana se navodi da nikako ne smemo da primenjujemo silu, već da pokušamo sa ubeđivanjem", rekao je on.

Ru je još naveo da će primenjivanje novog zakona iziskivati posebnu delikatnost.

"Ne smem ni da pomislim kako će to izgledati ako policija priđe ženi pokrivenoj maramom u nekom osetljivom kvartu sa muškarcima koji ističu svoj ponos, i policajcima koji kada načine prvi korak više ne mogu da se povuku", rekao je taj policijski zvaničnik.

Što je najgore, smatra on, u uputstvu ministarstva se gotovo uopšte ne govori o poslednjem članu zakona, a on predviđa kažnjavanje onih koji primoravaju žene da pokrivaju lice.

Taj deo zakona će biti najteži za sprovođenje i biće "gotovo nemoguće" utvrditi eventualnu krivicu, ukazuje Ru.

Prema novom zakonu, muškarci koji primoravaju žene da pokrivaju lice maramom mogu biti osuđeni na godinu dana zatvora ili novčanu kaznu od 30.000 evra. Ta kazna je dvostruko stroža ako se na nošenje burke primorava maloletna osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: