Tadić Kuvajtu ponudio saradnju

Delegacija Srbije, koju je predvodio predsednik Tadić, završila posetu Kuvajtu. Srbija ponudila saradnju u vojnoj, poljoprivrednoj i građevinskoj industriji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2011.

07:34

Default images

Srbija je spremna i sposobna da preuzme na sebe remont i modernizaciju vojne opreme Kuvajta, poručio je predsednik Boris Tadić na Biznis forumu u Kuvajtu.

Tadić, koji predvodi delegaciju od dvadesetak srpskih privrednika, poručio je potencijalnim kuvajtskim partnerima da će im garantovati najbolje uslove poslovanja u Srbiji.

Tenkove jugoslovenske proizvodnje koje poseduje Kuvajtska vojska, mogla bi da remontuje i modernizuje srpska vojna industrija.

Srbija i Kuvajt potpisali su sporazum o saradnji u oblasti odbrane, a Srbija je ponudila Kuvajtu da naše kompanije obave remont tenkova koje je ta zemlja kupila početkom osamdesetih od bivše Jugoslavije.

"Kapaciteti odbrambene industrije su poznati u svetu, dobro sarađujemo s mnogima, istorija saradnje s Kuvajtom poznata je od SFRJ. Uvek smo spremni da učestvujemo u modernizaciji vaših vojnih kapaciteta i naši remontni zavodi imaju tu sposobnost i ljudsku obučenost", poručio je Tadić.

Predsednik je Kuvajćanima jasno stavio do znanja koliko mu je važna vojna saradnja između dve zemlje.

"Ja ću kao predsednik Republike Srbije dati podršku svakom vašem privredniku i investitoru i mogu vam garantovati zakonsku zaštitu, pravni poredak i garantovati kao predsednik da ćete u Srbiji imati najbolje moguće uslove poslovanja“, rekao je predsednik Srbije.

Prema Tadićevim rečima, velike mogućnosti za unapređenje privredne saradnje Srbije i Kuvajta su u oblasti poljoprivrede, turizma, građevinarstva i odbrambene industrije.

Kad je reč o saradnji u oblasti zdravstva, Tadić je istakao prirodne resurse i kapacitete banja u Srbiji, koje "vrlo brzo mogu dostići standard u Evropi", kao i Vojno-medicinsku akademiju, "čuvenu u vojno medicinskim analima", čija je tehnologija primenljiva i u drugim zemljama.

Tadić je na Biznis forumu zaključio da su "mir i stabilnost fundamentalni interes i Srbije i Kuvajta" i Kuvajćanima poručio da će "u Srbiji uvek imati prijatelje, kao što su imali i u prošlosti".

Srbija je kuvajtskim privrednicima ponudila i da postane proizvodni centar za njihove kompanije.

Prema rečima predsednika Privredne komore Srbije Miloša Bugarina, ideja je da kuvajtske kompanije preko Srbije izvoze svoju robu u zemlje regiona i EU.

U Privrednoj komori podsećaju i da Srbija i Kuvajt imaju olakšice u međusobnom poslovanju na osnovu sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji, izbegavanju dvostrukog oporezivanja, uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja i u oblastima turizma i zdravstva.

Tadić je prethodnog dana u Kuvajtu razgovarao sa šefom te države, emirom Sabah al Ahmed al Džaber al-Sabahom, predsednikom vlade Naser al-Mohamed al-Ahmad al-Sabahom i sa predsednikom Nacionalne skupštine Džasim al-Kharafijem.

Posle susreta delegacija Srbije i Kuvajta, u emirovoj palati potpisana su i četiri međudržavna sporazuma, među kojima Memorandum o razumevanju u oblasti odbrane, trgovinski sporazum, sporazum o vazdušnom saobraćaju i o ukidanju viza na diplomatske i službene pasoše.

Remont tenkova, najveći izvozni posao

Kao jedno od najznačajnih polja buduće saradnje najčešće se pominje vojna industrija.

Dve zemlje su potpisale sporazum o saradnji u oblasti odbrane, a Srbije je ponudila Kuvajtu da naše kompanije obave remont tenkova koje je ta zemlja kupila od bivše Jugoslavije.

Ukoliko bi Srbija potpisala ugovor sa Kuvajtom o remontu tenkova‚ ali i o njihovoj modernizaciji to bi bio najveći izvozni posao koji je ikada napravljen, smatra vojni analitičar Aleksandar Radić.

On je, gostujući u Vestima TV B92, rekao da bi u tom slučaju jedan tenk bio više plaćen nego kada je izvezen krajem osamdesetih.

"Jedan takav ugovor u idealnoj varijanti s modernizacijom bio bi veći nego što je u ovom trenutku godišnji prihod odbrambene industrije i naravno to bi bio posao koji bi trajao više godina. Nije reč o nečemu što realizujete tek tako, potpisali ste ugovor i sad ste završili s tim. U svakom slučaju možemo to da poredimo s godišnjim naporom svih firmi u toj oblasti u proteklih par godina", rekao je on.

Ovde možete pogledati ceo snimak gostovanja Radića u vestima TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: