NUNS:Bez istine nema slobode medija

Pre 12 godina ubijen je novinar Slavko Ćuruvija. I ove godine udruženja novinara pozivaju vlast da dovrše istragu, imenuju i kazne odgovorne za taj zločin.

Izvor: B92

Nedelja, 10.04.2011.

21:36

Default images

Nezavisno udruženje novinara Srbije još jednom ukazuje da je ubistvo Slavka Ćuruvije političko i nesumnjiv dokaz represivnosti režima Slobodana Miloševića.

Sa druge strane, to je i jedna od najvećih mrlja postoktobarske Srbije, koja više od decenije ubice Ćuruvije kao i Dade Vujasinović i Milana Pantića nije izvela pred sud.

“Očigledno je da država Srbija nije u stanju ni 12 godina posle ubistva Slavka Ćuruvije, 17 godina posle ubistva Dade Vujasinović, i punih 10 godina posle ubistva Milana Pantića da se suoči sa zločinima iz svoje nedavne prošlosti. Očigledno je da, kao i što čitava javnost zna, da je služba DB-a bila direktno umešana, zna se i ko je bio nalogodavac, kao i neposredni izvršioci, a zbog čega istraga koja u tužilaštvu za organizovani kriminal ne može da bude faktuirana verovatno svedoči da te snage koje su u doba Slobodana Miloševića vladale Srbijom i dalje jake”, kaže Jelka Jovanović, potpredsednica Nezavisnog udruženja novinara.

NUNS i UNS pozivaju sve kolege i građane da se u ponedeljak u podne pridruže porodici i prijateljima novinara Slavka Ćuruvije, koji će obeležititi 12 godina od njegovog ubistva u Svetogorskoj ulici, broj 35 u Beogradu, u ulazu zgrade u kojoj je živeo i gde je ubijen 11. aprila 1999. godine.

Pitali smo Jelku Jovanović šta još novinarska udruženja mogu da urade kako se ni sledeće godine na 13. godišnjicu ne bi ponovo ukazivalo da vlast nije ispunila obećanja i da nije rasvetlila ubistvo Ćuruvije.

“Mi možemo da ponovimo zahteve tužilaštvu za organizovani kriminal i policiji, možemo da dajemo saopštenja. Nažalost nemoćni smo na veći pritisak. Čini mi se da ovde izostaje i opšta solidarnost svih ostalih kolega. Čini mi se da unutar same profesije ne postoji dovoljno izražena vlast, da bez procesuiranja i pravde po pravu, da bez toga naša profesija neće moći da računa na puno slobodu i da neće moći javnost Srbije da računa na slobodnu javne reči i izražavanja”, kaže Jovanovićeva.

Novinar i vlasnik "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999, na Uskrs, u pasažu zgrade u kojoj je stanovao, u Svetogorskoj ulici, u centru Beograda. Ubice su u u njega, s leđa, ispalile 17 metaka. Ubijen je tokom bombardovanja, pet dana nakon što je u tadašnjem dnevnom listu "Politika ekspres" optužen za "priželjkivanje bombi" i "izdaju".

O ubistvu novinara Slavka Ćuruvije biće reči i u Kažiprstu, gošća Danice Vučinić je predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: