Egipat: Vlast narodu, ne vojsci

Više od 1.000 Egipćana nastavilo je protest na kairskom trgu Tahrir tražeći i da se vlast preda civilima. Bivši predsednik Mubarak najavio tužbu za klevetu.

Izvor: B92

Nedelja, 10.04.2011.

18:45

Default images

Demonstranti okupljeni na trgu gde su nekada zahtevali ostavku Hosnija Mubaraka, sada žele da feldmaršal Husein Tantavi ode s čela vladajućeg vojnog saveta.

Demonstranti su blokirali trg nagorelim vojnim kamionom, bodljikavom žicom i snopovima i uzvikivali parole protiv Tantavija koji upravlja zemljom od kada je Muabrak u februaru podneo ostavku.

"Građani zahtevaju odlazak feldmaršala", uzvikivali su demonstranti posle noći provedene u iščekivanju da vojska ostvari upozorenje da će silom nametnuti policijski čas od tri sata pred izlazak sunca.

Kada se policijski čas približio kraju, neki demonstranti su počeli da uzvikuju: "Krenite na nas, krenite na nas, kasnite i dosadno nam je". Ali vojska, koja se juče sukobila s demonstrantima, pri čemu je, prema bolničkim izvorima, život izgubilo dvoje ljudi, ovog puta nije intervenisala.

Vojska je imala široku podršku kada je preuzela vast 11. februara, ali protesti su nastavljeni i sve su češći zahtevi da vojni savet ispoštuje obećane reforme i da se privedu pravdi bivši pripadnici režima.

Mubarak: Žrtva sam klevete

(Tanjug)
Mubarak tvrdi da je bio žrtva klevete i pretnji tužbama. Mubarak (82) je kazao da su on i njegova porodica bili žrtve nepravedne kampanje i lažnih optužbi koje su imale za cilj da unište njegov ugled i integritet, kao i njegovu vojnu i političku karijeru.

On je u intervjuu televiziji "Al Arabija" rekao da je spreman da sarađuje u eventualnoj istrazi o navodnoj imovini njegove porodice u inostranstvu, pošto građani vrše sve veći pritisak na vladajući vojni savet da optuži Mubaraka za korupciju i druge zločine.

Bivši predsednik je dodao da je spreman da pomogne državnim tužiocima da traže od egipatskog ministarstva spoljnjih poslova da svim ministarstvima spoljnjih poslova u svetu kažu da otkriju informacije o imovini njegove porodice u inostranstvu.

On je kritikovao medije zbog toga što su objavljivali da on ima "veliku imovinu" u inostranstvu, demantujući da poseduje račune u stranim bankama.

"Imam pravo da tužim svakoga ko je pokušao da uništi moj ugled i ugled moje porodice", poručio je bivši predsednik Egipta.

Mubarak i njegova porodica nalaze se u predsedničkoj palati na Crvenom moru u Šarm el-Šejku, zabranjeno im je da napuste zemlju i svi računi su im zamrznuti.

Tužilac: Saslušanje za Mubaraka i porodicu

Egipatski državni tužilac zatražio je da budu saslušani svrgnuti predsednik Hosni Mubarak i njegovi sinovi povodom optužbi da su odgovorni za nasilje nad demonstrantima i korupciju, javila je egipatska agencija MENA.

U međuvremenu su egipatski sudski izvori naveli da je Ahmed Nazif, koji je bio premijer u poslednjoj vladi pre svrgavanja Mubaraka 11. februara, priveden zbog sumnji na korupciju.

"Državni tužilac Abdel Magid Mahmud odlučio je danas da zatraži saslušanje bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka i njegovih sinova Gamala i Ale", prenela je MENA.

Prema saopštenju tužioca, Mubarak i njegovi sinovi biće saslušani povodom izveštaja i žalbi u kojima se navodi da su "povezani sa napadima na učesnike protesta, što je dovelo do pogibija i ranjavanja".

Mubarak je smenio Nazifa i njegov kabinet 28. januara u pokušaju da zaustavi talas protesta u Egiptu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: