Socijalni sporazum sledeće nedelje?

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da bi do sredine sedmice trebalo da bude poznato da li je postignut dogovor o socijalnom sporazumu.

Izvor: Beta

Nedelja, 10.04.2011.

13:19

Default images

Ljajić je agenciji Beta rekao da će razgovori predstavnika poslodavaca, sindikata i resornog ministarstva biti nastavljeni sutra.

"Usaglasili smo većinu teksta, ali je ostalo još otvorenih pitanja koja će biti predmet daljih pregovora i danas će biti napravljen presek stanja o tome šta je usaglašeno i o pitanjima koja su još otvorena", rekao je Ljajić.

On je rekao da je moguće da bude postignut dogovor o minimalnim zaradama, ali da neki zahtevi sindikata i poslodavaca moraju biti detaljno razmotreni, dok je za neka rešenja potrebno vreme, jer su nužne izmene pojedinih zakona.

Prema njegovim rečima vlast mora da izračuna koliko bi budžet Srbije izdržao dalje rasterećenje privrede, što je jedan od zahteva poslodavaca.

Potrebno je i da se razmotre zakonski osnovi i neophodna sredstva kako bi se rešio problem neoverenih zdravstvenih knjižica, na cijem rešavanju posebno insistira sindikat, objasnio je Ljajić.

Upitan šta će se dogoditi ukoliko do sredine sedmice ne bude postignut dogovor o socijalnom sporazumu, Ljajić je rekao da je bolje da do toga i ne dođe, nego da se dobije dokument koji neće biti
primenjiv u praksi.

"Ako bi se to desilo, svi bi izgubili - i ministarstvo i socijalni partneri, sindikati i poslodavci", rekao je Ljajić i naveo da sporazum ne treba da bude "spisak lepih želja koji lepo zvuči", a ne može biti primenjiv.

U razgovoru o socijalnom sporazumu učestvuju predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Unije poslodavaca Srbije, Saveza samostalnih sindikata Srbije i Unije granskih sindikata Nezavisnost.

Socijalni sporazum treba da sadrži mere za izlazak iz krize, kao i deo koji se tiče minimalne cene rada, a taj dokument važiće do 31. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: