Nastavak borbi u Libiji

Snage libijskog vođe Moamera Gadafije sukobile su se danas s pobunjenicima u strategijski važnom gradu Adždabiji na istoku države, saopštili su pobunjenici.

Izvor: Beta

Nedelja, 10.04.2011.

11:24

Default images

"U gradu je pružen otpor napadima. Gadafijeve snage se bore protiv pobunjenika. Oni su ušli u grad", rekao je Rojtersu pobunjenički izvor sa istočnog prilaza gradu.

Prema rečima očevidaca, na istočnom prilazu Adždabije, čuju se pucnjava i artiljerijska vatra, a vidi se i oblak crnog dima, što znači da su se Gadafijeve snage pomerile prema centru grada.

Zamenik ministra spoljnih poslova Libije Kaled Kaim izjavio je kasno sinoć da je libijska vojska oborila kod Brege na istoku zemlje dva helikoptera koja su nadletala zonu zabrane leta.

"Pobunjenici su koristili dva helikoptera koja su oborena na području Brege", rekao je Kaim na konferenciji za novinare i dodao da su snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju oborile te dve letelice.

Kaim je kritikovao NATO koji je zadužen da primenjuje rezoluciju UN o nadgledanju zabrane leta i naveo da je NATO "dozvolio pobunjenicima da prekrše rezoluciju i da koriste borbene helikoptere".

Zona zabrane leta uvedena je 19. marta rezolucije usvojene 17. marta u Savetu bezbednosti UN.

Severna Koreja zabranila napuštanje Libije

Pjongjang: Ostajte tamo (Beta)
Severna Koreja naredila je svojim državljanima koji su u Libiji da se ne vraćaju kući, kako bi se sprečilo širenje informacija o sukobima na Bliskom istoku i severnoj Africi, prenela je danas južnokorejska agencija Jonhap.

U poruci upućenoj ambasadi u Libiji, Pjongjang traži od oko 200 svojih državljana koji rade u Libiji, da ne pokušavaju da se vraćaju u Severnu Koreju i da se pridržavaju uputstava lokalnih vlasti, dodala je agencija, citirajući izvore bliske ministarstvu spoljnih poslova Pjongjanga.

Severna Koreja tako postupa "jer strahuje od širenja informacija o libijskom narodnom protestu u Severnoj Koreji", jednoj od najizolovanijih zemalja u svetu, navela je agencija.

Pjongjang i Tripoli imaju dobre diplomatske odnose, a libijskog lidera Moamera Gadafija u Pjongjangu smatraju za "revolucionaornog brata".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: