Tadić u poseti Kuvajtu

Predsednik Srbije Boris Tadić boravi u Kuvajtu gde će razgovarati sa zvaničnicima te zemlje. Biznis forum Srbija-Kuvajt šansa za je za privrednu saradnju.

Izvor: B92

Nedelja, 10.04.2011.

09:29

Default images

Tadić se sastao sa emirom šeikom Sabahom Al Ahmed Al Džaber Al Sabahom premijerom i predsednikom Nacionalne skupštine Kuvajta .

U centru pažnje Tadićevih dvodnevnih susreta u Kuvajtu je poboljšanje ekonomske saradnje, koja zaostaje za odličnim političkim odnosima, a karakteriše je skromna robna razmena koja je lane iznosila samo 1,3 miliona dolara.

Posle susreta delegacija Srbije i Kuvajta, u emirovoj palati potpisana su i četiri međudržavna sporazuma, među kojima je posebno zanimljiv Memorandum o razumevanju u oblasti odbrane.

Taj dokument je sa kuvajtskim kolegom potpisao ministar odbrane Dragan Šutanovac, koji je ranije najavio da će to biti “novi korak” ka konačom dobijanju posla remonta 149 tenkova M-84, koje je početkom devedesetih Kuvajt kupio od SFRJ.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić potpisao je trgovinski sporazum, a potpis na sporazume o vazdušnom saobraćaju i o ukidanju viza na diplomatske i službene pasoše stavio je Vuk Jeremić.

Tadić će sutra učestvovati na Biznis forumu privrednika dve zemlje, što će biti prilika da se sagledaju mogućnosti za proširenje ekonomske saradnje i investicija.

Kuvajt je, sudeći po dosadašnjim susretima zvaničnika i privrednika dve zemlje, zainteresovan za investiranje u oblasti putne i železničke infrastrukture u Srbiji, a posebno u izgradnju druge faze železničke stanice Prokop u Beogradu i autoputeva u Srbiji.

Srbija je zainteresovana da proširi obim razmene sa Kuvajtom posebno kada je reč o poljoprivrednim, prehrambenim proizvodima, odeći, obući, automobilima i drvnoj građi, a ideja je i da naši lekari i medicinsko osoblje budu prisutni u toj zemlji.

Interes za proširenje saradnje postoji i u oblasti turizma, a Srbija posebno namerava da se vrati na građevinsko tržište Kuvajta, imajući u vidu da su se naše građevinske firme svojevremeno odlično Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin ne veruje da je udaljenost Kuvajta prepreka za razvoj ekonomskih odnosa.

"Građevinska industrija nekada je bila zaista prepoznatljiva u Kuvajtu, ali ne mislim samo na građevinsku industriju bivše Jugoslavije, i građevinske, i projektantske, i inženjerske kuće su bile prepoznatljive u Kuvajtu i mi ćemo pokušati da otvorimo i ta vrata", kaže on.

"Ali mislim da su šanse i u drugim privrednim granama, naročito u oblasti poljoprivredno-prehrambene industrije, ali i druge kompanije koje se bave inžinjeringom, konsaltingom, zatim kompanije iz oblasti saobraćaja i proizvodnje saobraćajnih sredstava, autubasa, kamiona. Tako da ćemo mi zaista pokušati da napravimo na tom Biznis forumu da se kontakti obnove ili da se naprave i novi kontakti i prepoznaju obostrani interesi", navodi Bugarin.

Za sada će sigurnu korist od puta srpske delegacije u Kuvajt jedino imati namenska industrija.

U delegaciji koja prati Tadića je ministar odbrane Dragan Šutanovac koji je najavio da će Srbija potpisati Sporazum o saradnji sa Kuvajtom u oblasti odbrane koji će omogućiti "dalju saradnju dve vojske i ono što je još važnije saradnju u oblasti odbrambene industrije". Očekuje i veliki posao na remontu tenkova.

"Ukoliko na tržišnom principu budu ponuđeni i izvođači iz Slovenije i Hrvatske, rado ćemo raditi sa željom da budemo integrator odbrambenih industrija cele bivše Jugoslavije", navodi ministar odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: