Izaslanik SAD stigao u Bengazi

Američki izaslanik za odnose sa libijskom opozicijom Kris Stivens stigao u Bengazi, gde će razgovarati sa vođama ustanka protiv Gadafija. Počeo izvoz nafte.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 05.04.2011.

18:40

Default images

Stivens je bio službenik broj dva u američkoj ambasadi u Tripoliju, pre nego što je ona zatvorena u februaru.

Stivens će sa opozicionim liderima Libije razgovarati i o humanitarnoj i mogućoj finansijskoj pomoći opoziciji.

Stivens će se sastati sa članovima libijskog Prelaznog nacionalnog saveta, kako bi dobio informacije o potrebama i kapacitetima libijske opozicije.

SAD još nisu odlučile da priznaju Prelazni nacionalni savet kao legitimnu vladu Libije, kao što nisu ni donele odluku da pošalju oružje ili drugu vrstu pomoći pobunjenicima koji traže ostavku Moamera Gadafija.

Pobunjenici počeli da izvoze naftu

U libijsku luku Marsa el-Hariga, koja je u rukama pobunjenika, danas je stigao tanker u koji će biti utovarena prva pošiljka nafte otkad je početkom maja obustavljen izvoz tog energenta zbog početka sukoba između protivnika i pristalica libijskog lidera Moamera Gadafija.

Tanker "Ekvator" kapaciteta milion barela unajmila je strana kompanija za trgovanje naftom sa sedištem u Ženevi, "Vitol".

Ta isporuka čini samo mali deo obima libijskog izvoza nafte iz perioda pre krize od 1,6 miliona barela na dan, ali analitičari smatraju da to predstavlja simbolični korak napred.

"Važnost ove isporuke nije samo u tome što je ona prva u poslednjih 18 dana, nego je i signal da je Libija otvorena za međunarodnu trgovinu i transport", izjavila je urednica lista "Lojds list", Mišel Vize Bokman.

Konflikt u Libiji je doveo do toga da izvoz nafte iz te zemlje, 17. po veličini svetskog proizvođača te sirovine, bude skoro potpuno obustavljen. To je zatim izazvalo poskupljenje "tečnog zlata" na svetskim tržištima, pa se tako barelom danas na Njujorškoj berzi trgovalo po ceni od oko 108 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: