"Srbija troši previše el. energije"

Predsednik Saveta i Agencije za energetiku Srbije Ljubo Maćić kazao je da Srbija ima previsoku potrošnju električne energije.

Izvor: B92

Utorak, 05.04.2011.

18:27

Default images

U poređenju sa Evropskom unijom Srbija troši 75 odsto električne energije više po jedinici bruto domaćeg proizvoda, a potrošnja energije je veća i kada se uporedi kupovna moć.

Maćić je na konferenciji o energetici koja se održava u Kragujevcu rekao da Srbija ima i relativno visoku emisiju štetnih gasova, pre svega ugljen-dioksida. I taj parametar je u odnosu na EU veći za oko 75 odsto.

On je dodao da se očekuje rast potrošnje električne energije u Srbiji do 2020. godine, dok uporedo treba "povlačiti neke elektrane jer ne zadovoljavaju ekološke kriterijume, zbog čega ostaje problem kako pokriti veliki energetski debalans".

Dilema je da li očekivani manjak nadoknaditi hidroelektranama, ili termo-elektranama na ugalj ili gas, ili obnovljivim izvorima energije, rekao je Maćić.

On je dodao da će se, prema zahtevima EU za povećanje energetske efikasnosti, nastaviti izmena propisa u Srbiji i najavio da bi Skupština Srbije trebalo da do jula donese nov zakon o energetici.

U julu će Vladi Srbije biti dostavljen i novi Zakon o racionalnom korišćenju energije i povećanju energetske efikasnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: