Pomoć za čišćenje kasetne municije

Norveška vlada će sa oko 3,4 miliona evra finansirati čišćenje kasetne municije na području Preševa, Bujanovca i Kuršumlije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.04.2011.

18:00

Default images

To je predviđeno Memorandumom o uzajamnom razumevanju koji su potpisali predstavnici Norveške narodne pomoći i Centra Vlade Srbije za razminiranje.

Ovim memorandumom, potpisanim u Beogradu, stvorene su pretpostavke za početak čišćenja kasetne municije na jugu Srbije, iz opština Preševo, Bujanovac i Kuršumlija, izjavio je Tanjugu direktor vladinog Centra za razminiranje Petar Mihajlović.

On je posle potpisivanja tog dokumenta precizirao da "trogodišnji program čišćenja kasetne municije u ove tri opštine finansira Vlada Norveške, sa oko 3,4 miliona evra".

"Implementator programa, odnosno onaj ko će izvesti radove, biće Norveška narodna pomoć", rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, radovi će se obavljati prema projektima Centra za razminiranje Srbije, "uz stalno praćenje obavljanja poslova i kontrolu kvaliteta radova".

Čišćenje terena od kasetne municije zaostale iz NATO bombardovanja u Bujanovcu, Preševu i Kuršumliji, kako je ranije saopšteno, trebalo bi da počne sredinom aprila.

Cena humanitarnog razminiravanja, tj. čišćenja kvadratnog metra zemljišta od kasetne municije, u zavisnosti od specifičnosti konkretnog područja, iznosi od 0,85 do 1,2 evra.

Na području opština Bujanovac i Preševo, na površini od milion i 389.900 kvadratnih metara nalaze se i razne vrste mine, a to područje će, kako su najvaljivali nadležni, biti dodatno istraživano kako bi se dobili precizni podaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: