Jeremić: Evropa nije novi marksizam

Od evropejstva ne treba praviti novi marksizam ili nešto u šta se ritualno zaklinjemo, kaže ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Izvor: B92

Utorak, 05.04.2011.

17:43

Default images

U Skupštini Srbije došlo je do polemike Jeremića sa predsednikom Odbora za inostrane poslove Dragoljubom Mićunovićem, koji mu je prigovorio da vodi nekonzistentnu spoljnu politiku.

Mićunović je na sednici Odbora rekao Jeremiću da Srbija "šalje loš signal" EU time što će Beograd u septembru organizovati ministarsku konferenciju Pokreta nesvrstanih.

Prema oceni Mićunovića, takav je potez "nekonzistentan" sa proklamovanim ciljevima spoljne politike Srbije u kojoj je prioritet članstvo u EU.

Izgradnja evropskog društva, baziranog na evropskim standardima i vrednostima, uzvratio je Jeremić, nešto je oko čega možemo da postignemo konsenzus.

"Uz dužno poštovanje, profesore, mislim da grešite kada je reč o slanju signala susedima: sve bivše jugoslovenske republike, uključujući i Sloveniju, članicu EU i NATO, pokazale su veliki stepen razumevanja" za organizovanje konferencije nesvrstanih, rekao je Jeremić.

Na opasku Mićunovića da nije mislio na loš signal susedima, nego na loš signal EU, Jeremić je podsetio da je više od dve trećine članica Pokreta nesvrstanih ili u Frankofoniji i ili u Komonveltu.

"Svake godine oni se okupljaju u Londonu ili Parizu, i London i Pariz se nimalo ne snebivaju da pozovu te iste države koje treba da dođu u Beograd, kada se radi o britanskim ili francuskim interesima", naglasio je Jeremić.

Prema rečima Jeremića, "nije bilo lako" izboriti se da se ministarski skup Pokreta nesvrstanih organizuje upravo u Beogradu.

"Na kraju je postignut kompromis da se Samit nesvrstanih održi u Indoneziji, a ministarska konferencija u Beogradu, mada su se mnogi protivili tome", objasnio je Jeremić.

"Kada je reč o našem državnom odnosu prema tome", podsetio je Jeremić, "najviši rukovodioci ove zemlje su se javno, na javnim skupovima, obavezali na to, pa bi svako dovođenje u pitanje ovog skupa bilo veliki problem i velika blamaža za ovu državu", ukazao je Jeremić.

Pojedini članovi Odbora iz Liberalno-demokratske partije prethodno su kritikovali Jeremića, zbog saradnje sa zemljama "trećeg sveta", na šta je on citirao predsednika Srbije Borisa Tadića u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama, kada je podržao organizaciju konferencije u Beogradu.

Jeremić je, u polemici sa Mićunovićem, citirao i službenu belešku o parlamentarnoj poseti Mićunovića Egiptu u decembru 2009. godine.

"Vi ste se tada, gospodine Mićunoviću, sastali sa predsednikom spoljnopolitičkog Odbora Skupštine Egipta i sa predsednikom Skupštine, i o tome postoji službena beleška koju je sastavio ambasador", precizirao je Jeremić.

"U toj službenoj belešci se kaže da je profesor Mićunović rekao da Srbija, iako nije više članica Pokreta nesvrstanih, a kao najveća zemlja iz bivše Jugoslavije, želi da nastavi da sarađuje i doprinosi ulozi nesvrstanih", naveo je ministar.

"Mićunović je potvrdio", citirao je Jeremić, "i nameru Srbije da, uz egipatsko predsedavanje, 2011. godine bude domaćin jubilarnog skupa, na šta je egipatska strana reagovala sa odobravanjem".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: