Ne letuje nam se u Tunisu i Egiptu

Egipat i Tunis, koji su do sada bli među omiljenim letovalištima srpskih turista, ove godine posetiće ipak nešto manji broj ljudi iz Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 05.04.2011.

16:49

Default images

Jedan od razloga je i slabije interesovanja putnika, ali i volja turističkih agencija, pa su tako sukobi u severnoj Africi suzili izbore za letovanje.

Grčka i Španija su sada postale najomiljenije destinacije za naše građane koji imaju novca za letovanje.

Da li je priča da Srbi vole ratni i politički turizam samo šala ili ima istine zbog odbijanja pojedinih naših turista da se zimus evakuišu iz neredima zahvaćenih Tunisa i Egipta - znaće se već ovog leta.

Turističke agencije za sada su veoma oprezne sa ponudama za odlazak na destinacije koje su pretrpele političke promene, iako interesovanja pomalo ima.

"Postoji, ali je bitno umanjeno u odnosu na prethodne godine. Mi do sada uspevamo da te putnike koji se interesuju prebacimo iz bezbednosnih razloga u sigurnije zemlje, pre svega Tursku i Grčku", kaže Boban Šćepanović iz agencije „Big blu“.

U Kontikiju tvrde da su se njihove ekipe na terenu uverile u bezbednost i da se aranžmani u Egiptu i Tunisu dobro prodaju. Čarter letovi i dalje su tu, a letnji aranžmani još se spremaju.

"Hotelijeri u Tunisu su znatno snizili cene i to se vidi po formiranim cenama, dok hotelijeri u Egiptu za sada drže poprilično visoke cene. One jesu nešto niže nego prošle godine, ali ne toliko niske kao što smo mi očekivali i nadali se da će biti", objašnjava Milica Žarković iz Kontikija.
Gde æemo na odmor? (arhiva)
Ankete udruženja agencija Juta pokazuju da se od godine turizma 2008. do danas mnogo toga promenilo.

Broj turista u Grčkoj porastao je od 48 do 62 odsto, a bezvizni režim doveo je Španiju na drugo mesto. Turska je pala na treće mesto, a broj turista u Egiptu je prepolovljen - sa 9 na 4 odsto.

"Očigledno je da mi nismo razmaženi zapadnoevropski turisti, za nas su mnoge stvari prihvatljivije, normalnije. A dodatni razlog zašto ja ljude upućujem da sami odluče jeste taj što će značajnije pasti cena aranžmana i u Tunisu i u Egiptu, baš da bi se turisti u značajnijem broju vratili", smatra Radisav Stanković iz Jute.

Beograđanima Egipat i Tunis više ne zvuče kao idealne destinacije za odmor, a najviše ih muči strah od nemira.

"Pa plašim se, čoveče, plašim se."

"Nije baš toliko sigurno, ne bih da se cimam. Čega se plašiš? Pa da opet ne izbiju takvi neredi i tako to."

Ipak, ima i onih koji znaju kako bi se snašli da ih nemiri zateknu na plaži...

"Vode ima u moru, malo je presušimo, izvadimo so i pijemo. Hrane manje-više - ima dovoljno kamila, egzotična hrana što da ne probamo?"

Egzotika se ipak sve više nalazi u krstarenjima čija popularnost brzo raste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: