Bez jednostranih rešenja na Kosovu

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef Unmika Lamberto Zanijer ocenili su da jednostrani potezi na Kosovu mogu samo da destabilizuju situaciju.

Izvor: B92

Utorak, 05.04.2011.

16:53

Default images

Prema njihovim rečima, dijalog je jedini način za rešavanje problema.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za Kosovo i Metohiju, Bogdanović je rekao da u dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine nema predstavnika UN i da Beograd insistira i bori se za ulogu Svetske organizacije u pregovaračkom procesu.

Prema njegovim rečima, UN pre svega moraju da se zauzmu za sebe i svoju ulogu u tom dijalogu.

Ministar za Kosovo i Metohiju je ponovio da je davno deklarisana pozicija Beograda da su UN najviši autoritet međunarodnog prisustva na Kosovu i da se u skladu sa svojim mandatom moraju tako i ponašati.

Svako preterano guranje UN u stranu može samo dovesti do kontraefekata, s obzirom na poverenje koje prema UN postoji na severu Kosova, gde su Srbi većina.

Zanijer je, prema saopštenju, uverio Bogdanovića da će Unmik nastaviti da radi u saglasnosti sa Rezolucijom 1244 u svim oblastima, uključujući i spoljašnje predstavljanje Kosova.

Takođe, ministar za Kosovo i Metohiju izrazio je nezadovoljstvo radom kancelarije UN na severu, insistirajući na tome da ona mora da počne konačno da radi i sarađuje sa lokalnim samoupravama.

Dvojica sagovornika su razgovarala o tome kako da se poboljša efikasnost rada.

Zanijer i Bogdanović su se saglasili da se kontakti Beograda i UNMIK-a moraju intenzivirati kako bi se sve nedoumice i problemi u dosadašnjoj saradnji otklonili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: