Humanitarac iz SAD osuđen na Kubi

Kubanski sud osudio je američkog humanitarca Alena Grosa na 15 godina zatvora, jer je, kako je obrazloženo, radio na podrivanju vlasti u Havani.

Izvor: B92

Subota, 12.03.2011.

21:15

Default images

Gros (61) je osuđen zato što je predao savremenu satelitsku opremu za komunikacije sa pristupom Internetu, što se na Kubi smatra vrstom subverzije.

On je zvanično optužen za dela protiv nezavisnosti i teritorijalnog integriteta države i ima pravo da se žali višoj sudskoj instanci.

Tužilac je u procesu koji je trajao tri dana tražio zatvorsku kaznu od 20 godina i rekao da dokazi upućuju na to da je Gros bio uključen u subverzivni plan čiji je cilj da se sruši revolucija.

Američka vlada je ranije precizirala da je Gros omogućio pristup Internetu jevrejskim grupama na Kubi, ali da nije počinio nikakav zločin.

Posmatrači očekuju da se to pitanje reši na političkom nivou i da Gros bude oslobođen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: