IAEA nudi pomoć Japanu

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ponudila je tehničku pomoć Japanu u saniranju posledica katastrofalnog zemljotresa i cunamija.

Izvor: Beta

Subota, 12.03.2011.

20:36

Default images

"IAEA potvrđuje ponudu da pruži tehničku pomoć Japanu ukoliko to bude tražila vlada te zemlje", navodi se u saopštenju IAEA.

Ova agencija je, takođe, saopštila da je primila obaveštenje od japanskih vlasti o tome da je u toku priprema za distribuiranje joda ljudima koji žive u blizini nuklearki pogođenih zemljotresom.

Japanske vlasti su ranije danas obavestile Međunarodnu agenciju za atomsku energiju IAEA u Beču da se spremaju da distribuiraju jod, koji se može koristiti kao pomoć u zaštiti od izloženosti radijaciji, navodi Rojters.

Prema navodima japanskih medija, ukupan broj nestalih i poginulih u toj katastrofi koja je zadesila Japan, premašio je 1.800, a prema nezvaničnim procenama ima mnogo više nestalih.

Oblast Fukušima na severu Japana danas je pogodio novi zemljotres, jačine oko šest stepeni Rihtera, javila je japanska mreža NHK.

U toj oblasti se nalazi nuklearni kompleks "Fukušima", koji je već oštećen u jučerašnjem potresu, a vlasti su saopštile da se danas dogodila i eksplozija u toj nuklearnoj centrali, od koje su povređena četiri radnika, prenosi Rojters.

Vlada je potvrdila da je u nuklearki tokijske kompanije za električnu energiju odjeknula eksplozija i da je došlo do curenja radioaktivnog materijala.

Pomoć istoku Rusije zbog nesreće u Japanu

Ruski premijer Vladimir Putin naredio je da se utvrde planovi i sredstva za hitnu pomoć delovima krajnjeg istoka Rusije, posle nesreće u nuklearnoj centrali u Japanu.

Putin je to izjavio tokom sastanka sa potpredsednikom Vlade za energetiku Igorom Sečinom, sa šefom ruske Agencije za atomsku energiju (Rosatom) Sergejem Kirilenkom i sa viceministrom za vanredne situacije Ruslanom Calikovom.

Radioaktivni oblak iz zemljotresom i eksplozijom oštećene nuklearne centrale u Japanu mogao bi da dođe do ruskog poluostrva Kamčatka za manje od 24 sata, navela je agencija RIA-novosti, prenoseći izjave zvaničnika s Kamčatke.

"Čak i najpesimističniji scenario razvoja stanja ne predviđa kretanje gasovitih fisionih produkata koji bi podigli nivo radioaktivnosti na ruskom dalekom istoku do nivoa koji može uticati na zdravlje stanovnika", istakla je u saopštenju ruska Agencija za atomsku energiju.

Vreme dolaska radioaktivnog oblaka procenjeno je na osnovu vetra i udaljenosti Kamčatke od Japana, izjavila je zvaničnica lokalne službe za zdravstveni nadzor Natalija Jdanova.

Vrednosti radioaktivnosti mere se, objasnila je ona, svakog sata u 28 kontrolnih stanica na Kamčatki, a "za sada nije utvrđeno povećanje radioaktivnosti u tom regionu".

Ministarstvo za vanredne situacije je saopštilo da je pojačalo mere za kontrolu radioaktivnosti u regionima ruskog dalekog istoka, ali nije utvrđeno odstupanje od normale.

Opozicija traži zatvaranje nemačkih centrala

Nemačka opozicija i ekološke grupe zatražile su odustajanje od nuklearne energije, dok jača strahovanje posle jutrošnje eksplozije u japanskoj nuklearnoj centrali.
Antinuklearni protest u Nemaèkoj (Beta)
Desetine hiljada ljudi formirale su danas lanac na jugozapadu Nemačke, od jedne od najstarijih nemačkih nuklearnih centrala Nekarvsthajm, i Štutgarta, glavnog grada Baden-Virtemberga, gde su za dve nedelje izbori rizični za kancelarku Nemačke Angelu Merkel.

U današnjem protestu sa zahtevom za zatvaranje centrale je učestvovalo 60.000 ljudi, izjavio je portparol organizatora Johen Štaj.

Posle eksplozije u Fukušimi, antinuklearni aktivisti planiraju za večeras "bdenje" u nekoliko nemačkih gradova.

Nemački parlament je u jesen 2009. produžio "rok trajanja" 17 nuklearnih reaktora u toj zemlji za osam do 12 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: