Radnici "Lofolena" traže svoj novac

Bivši radnici lozničke fabrike “Lofolen” strahuju da im zbog velikih kreditnih zaduženja tog preduzeća neće biti isplaćene zaostale zarade.

Izvor: B92

Subota, 12.03.2011.

19:52

Default images

Radnici lozničke fabrike “Lofolen”, koja je od oktobra u stečaju, oštećeni su za 24 plate.

Oni sumnjaju da će njihov dug, koji je u proseku po 800.000 dinara, biti isplaćen čak i ako se fabrika proda, jer je bivši vlasnik preduzeće zadužio kreditima čija je vrednost veća nego što vredi cela fabrika.

Tužbe, žalbe, molbe, izvršene sudske presude za dvogodišnje neisplaćene zarade koje ne mogu da naplate, jedino je što imaju radnici bivše “Viskozine” fabrike za proizvodnju folija “Lofolen” u stečaju.

“Fabrika je ukupno zadužena sa četiri miliona i osamsto hiljada evra, to je zaključak Privrednog suda iz Valjeva. Vrednost fabrike je sigurno ispod toga, tako da smo mi sigurni da iz stečajne mase nećemo naplatiti nijedan dinar”, kaže Milisav Vukosavljević, predsednik Sindikata “Nezavisnost”.

Fabriku je 2007. godine uz posredstvo Agencije “Fokus” kupilo preduzeće “Elmino trejding limitid” sa sedištem na Kipru.

Radnici vlasnika nikada nisu upoznali, a kada je njih 125 ostalo bez plata i povezanog radnog staža, privatizacija im je postala sumnjiva.

“Sumnjam u samom startu zato što agencija kupuje zarad nekoga, a firma je sa Kipra. Sam taj novac je sumnjiv i što su oni koji su upropastili preduzeće sistematski da bi ga obezvredili postavljeni u upravni odbor”, kaže bivši radnik Ivanko Janković.

Radnici kažu da je vlasnik podizao kredite od kojih nisu imali koristi. Zbog potraživanja banaka odlukom privrednog suda prošle godine uvden je stečaj.

“U momentu kada dobija kredit od dva miliona evra, posle dva meseca žiro-račun je blokiran”, kaže bivši radnik Radovan Jakovljević.

Radnici su više puta bezuspešno tražili od Agencije za privatizaciju da ugovor raskine. Sada čekaju da se preduzeće proda, vrate bankarski dugovi pa da se namiruju radnici, što je, smatraju neizvesno, zbog visine duga:

“Gde god sam se raspitivala da li ima šanse da se naplati, svi su rekli - samo sanjajte o tome”, tvrdi bivša radnica Ana Bojić.

Stečajna upravnica Bogdanka Radlović kaže da se utvrđuje kolika su potraživanja, te da sada ne može da govori o ishodu naplate dugovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: