U 21h film o atentatu na Đinđića

"Atentat, naša privatna stvar", dokumentarni film o ubistvu premijera Srbije, premijerno će biti prikazan večeras u 21 sat na TV B92.

Izvor: B92

Subota, 12.03.2011.

17:50

Default images

Iza filma “Atentat, naša privatna stvar” stoje autorke kultne radijske emisije “Peščanik” - Svetlana Lukić i Svetlana Vuković

O događajima koji su se dogodili uoči atentata i usledili tokom prethodnih osam godina, one su razgovarale sa ljudima koji su bili Đinđićevi prijatelji i bliski saradnici, a koji su sukcesivno pratili zbivanja vezana za njegovo ubistvo.

Istoričarka Dubravka Stojanović, političari Žarko Korać i Vesna Pešić, bliski saradnik ubijenog premijera Vladimir Popović, advokat i zastupnik porodice Đinđić Srđa Popović, sagovornici su autorki “Peščanika” koji otvoreno i iskreno govore o tome šta se dogodilo 12. marta i zašto.

Pored njih, naratori, glumci Mirjana Karanović i Dragan Mićanović, podsećaju na činjenice iz proteklih osam godina i posledice koje su iz njih proistekle.

“Nažalost, kada se spominje atentat na Zorana Đinđića, onda tu postoje neka naknadna tumačenja, pokušaji ko će da uzurpira Zorana Đinđića”, kaže autorka filma Svetlana Lukić.

“Nama, naravno, to nije padalo na pamet. Međutim, ja sam i na početku rekla, ma kako nevešto, da ja mislim da njega niko neće da uzme. Ni njegov život, politički govorim naravno, ni njegovu smrt, ni njegove greške. Ja mislim da je na kraju krajeva to malo civilnog društva koje je ostalo to koje treba da uzme Zorana Đinđiča i on će biti naš”, navodi ona.

Dokumentarac, pretpremijerno pikazan tačno u podne u Centru za kulturnu dekontaminaciju, ne bavi se time ko je povukao oroz na premijera Đinđića, već time ko je nacrtao metu.

Na pretpremijeri filma bile su i devojke koje su, kada je ubijen premijer Đinđić, imale 12 godina, a danas za B92 prenose svoje utiske o proteklih osam godina u našoj zemlji:

“Pa ništa se nije promenilo, generalno se ništa nije promenilo. Ja se nadam da ću jednog dana mojoj deci moći da pokažem ovo i da kažem da se nešto promenilo. Pošto se ja sećam sa tih 12 godina i tog dana i sećam se svega.”

Slično se osećaju i nešto stariji sugrađani koji su danas videli film:

“Tužno. Malo mi se plače. Plače mi se što sam nemoćan da bilo šta pokrenem, da se bilo šta promeni, što je teško ovoj nepismenoj Srbiji objasniti šta se nama u stvari desilo, i gde treba da idemo, i šta treba da uradimo.”

“Kao i svakog 12. marta ponovo potreseno, pretpostavljam kao i većina ljudi ovde. I u iščekivanju da će to ipak dobiti epilog koji će biti nekakvo zadovoljenje pravde.”

Film "Atentat - naša privatna stvar" premijerno će biti prikazan večeras na TV B92 u 21 sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: