Zemljotres skratio dan

NASA je saopštila da je snažan zemljotres koji je juče pogodio Japan skratio trajanje dana za 1,6 mikrosekundi.

Izvor: B92

Subota, 12.03.2011.

12:30

Default images

Italijanski Institut za geofiziku i vulkanologiju procenio je da je zbog jučerašnjeg zemljotresa osa rotacije Zemlje pomerena za 10 centimetara.

Geofizičar NASA Ričard Gros izračunao je da je potres, jačine 8,9 stepeni po Rihterovoj skali, ubrzao okretanje planete Zemlje za 1,6 mikrosekundi, preneo je AP.

Ta promena brzine rotacije Zemlje malo je veća od one koju je prošle godine izazvao zemljotres u Čileu.

Najveću promenu brzine okretanja Zemlje izazvao je zemljotres na Sumatri 2004. godine, koji je skratio dan za 6,9 mikrosekundi.

Naučnik u Američkom geološkom institutu (USGS) Brajan Etvoter rekao je da je energija oslobođena u tom zemljotresu ekvivalentna skoro mesečnoj potrošnji energije u SAD.

Ken Hadnat, takođe iz USGS, rekao je da je snaga zemljotresa bila tolika da je pomerila japansko ostrvo Honšu za 2,4 metra ka istoku, dok je italijanski Institut za geofiziku i vulkanologiju naveo da je osa rotacije Zemlje pomerena za skoro 10 centimetara.

"Preliminarni rezultati istraživanja koje je sproveo Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju Italije pokazuju da će zemljotres u Japanu pomeriti osu rotacije Zemlje za oko 10 santimetara", izjavio je direktor istraživanja Antonio Piersanti.

On je, ipak, napomenuo da treba prikupiti više podataka pre utvrđivanja tačne mere uticaja zemljotresa na osu rotacije Zemlje, prenela je Ansa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: