Osam godina bez Zorana Đinđića

Pre osam godina, na današnji dan, ubijen je dr Zoran Đinđić, prvi demokratski premijer Srbije, u atentatu u dvorištu Vlade Srbije.

Izvor: B92

Petak, 11.03.2011.

23:57

Default images

Atentat su organizovali pripadnici Jedinice za specijalne operacije i zemunskog kriminalnog klana.

Đindić je tog dana u 12.25 časova pogođen metkom iz snajperske puške, da bi ubrzo preminuo, posle operacije u Urgentnom centru Srbije.

Vlada Srbije je, posle atentata, proglasila vanredno stanje i sprovela opsežnu policijsku akciju "Sablja".

Opšta je ocena da su "ubice želele da zaustave reforme koje je Đinđić beskompromisno sprovodio posle pada Miloševićevog režima".

U pomen ubijenom premijeru ministri aktuelne i Vlade kojoj je on predsedavao u dvorištu Vlade položili su venac na spomen-ploču posvećenu Đinđiću. Cveće su položili i članovi Vlade Zorana Živkovića, koji je bio premijer posle ubistva Đinđića. Poštu Đinđiću odali su i Demokratska stranka i Liberalno-demokratska partija. Omladina Demokratske stranke organizovala je šetnju od Vukovog spomenika do Aleje zaslužnih građana na Novom groblju.

U šetnji u organizaciji LDP, nakon odavanja pošte Đinđiću u dvorištu Vlade Srbije, građani su se uputili ka Novom groblju.

Zoran Đinđić je pre osam godina, u atentatu koji su organizovali pripadnici Jedinice za specijalne operacije i zemunskog klana, iz snajperske puške pogođen sa dva metka u stomak i leđa.

Ubrzo je, posle operacije, preminuo u Urgentnom centru. Na njega je pucao pripadnik Jedinice za specijalne operacije Zvezdan Jovanović, koji je, kao i Milorad Luković Legija, za ubistvo premijera pred Specijalnim sudom osuđen na 40 godina zatvora. Presudu je potvrdio i Vrhovni sud Srbije.

B92 povodom godišnjice atentata

Radio B92 emituje reprizu "Peščanika", posvećenog godišnjici ubistva premijera Zorana Đinđića, u subotu u 16.00. Gost - Vladimir Beba Popović.

Poslušajte uvodnik Svetlane Lukić u emisiju "Peščanik" 11. III 2011.

Večeras u 21 sat na TV B92 možete gledati video izdanje "Peščanika", film "Atentat – naša privatna stvar".

Pretpremijera filma biće u subotu u podne u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

TV B92 na Info kanalu večeras od 19.55 emituje film "Završna reč“ o procesu osuđenima za ubistvo premijera.

U ponedeljak 14. marta u 21 sat na TV B92 gledaćete specijalnu emisiju "Insajder debate" koja će biti posvećena političkoj pozadini ubistva premijera Zorana Đinđića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

259 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: