Sumnjiva privatizacija Zobnatice?

Udruženje malih akcionara Zobnatica tvrdi da bi ugovor o privatizaciji ergele i poljoprivrednog dobra u okolini Bačke Topole, trebalo da bude raskinut.

Izvor: B92

Subota, 05.03.2011.

21:47

Default images

Oni veruju da je reč o lošoj i sumnjivoj privatizaciji. Zobnaticu je u drugom pokušaju privatizacije kupila firma Nju kompani za 1,8 miliona evra.

U agenciji za privatizaciju kažu da su više puta kontrolisali sprovođenje kupoprodajnog ugovora i da novi vlasnik poštuje sve stavke tog ugovora.

Jedno od dva udružeja malih akcionara Zobnatice dovodi u pitanje privatizaciju firme jer smatraju da se ne poštuje ugovor o privatizaciji i da Zobnatica sistematski uništava.

Oni pitaju da li je provereno poreklo novca kojim je kupljena Zobnatica, navodeci da deo New Company koji je kupio Zobnaticu čini i jedna firma registrovana u Liberiji.

U udruženju tvrde da novi vlasnici ne poštuju ugovor o privatizaciji, da hotel ne radi, da se ne održavaju konjičke trke i da su prihodi Zobnatice značajno manji od prihoda drugih sličnih preduzeća u okolini.

Takođe postavljaju i pitanje zašto je Zobnatica prodata, kako procenjuju, jeftino, ako je u prvom pokušaju prodaje, koji je propao, izlicitirano oko 21 miliona evra

U agenciji za privatizaciju kažu da su oni u nekoliko navrata kontrolisali sprovođenje kupoprodajnog ugovora i da po njihovom mišljenju novi vlasnik poštuje taj ugovor.

Što se tiče provere porekla novca u Agenciji kažu da oni nemaju ni pravo ni mehanizme da proveravaju poreklo para, već da to rade druge državne službe.

Što se tiče cene Zobnatice, u Agenciji kažu da je početna cena na drugoj aukciji bila čak i veća nego prvi put.

Rukovodstvo Zobnatice tvrdi da oni posluju u skladu sa zakonom i propisima i da redovno izmiruju svoje obaveze prema državi i zaposlenima.

Što se tiče dugovanja po pitanju ranije dobiti, tvrde da trenutno ne mogu da je isplate jer bi to ugrozilo opstanak Zobnatice.

Hotel je, kažu, van sezone zatvoren, ali ce poceti da radi od 15. marta. Kažu da redovno isplacuju plate i da su i agenciji za privatizaciju, na njen zahtev, slali izveštaje o poslovanju.

U Zobnatici raniji pad zarade objašnjavaju tvrdnjom da su pre obrađivali manje zemlje nego sada, pa je i prihod bio manji.

Udruženje akcionara Zobnatica dovodi u pitanje ove navode, dodajući da su zbog dešavanja u Zobnatici već podneli nekoliko krivičnih prijava i da neće odustati od zaštite interesa preduzeća u kom su nekad radili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: