Spajanje resora kao rekonstrukcija

Najavljeno smanjivanje broja ministarstava sa 24 na 17 u praksi znači da će doći do spajanja ranije odvojenih resora. Konačan spisak ministara još nije utvrđen.

Izvor: B92

Subota, 05.03.2011.

15:55

Default images

Novi Zakon o ministarstvima, u koji je B92 ima uvid, biće skupštini predat u ponedeljak. Što se tiče imena, B92 saznaje da će biti i nekih iznenađenja.

Kabinet Mirka Cvetkovića proslediće Skupštini Srbije u ponedeljak predlog izmena Zakona o ministarstva kojim će biti izvršena rekonstrukcija Vlade.

Kako je već najavljeno, Vlada Srbije će se sastojati od 17 resora, umesto dosadašnja 24, a u nju će ući i neki novi ministri.

Rekonstrukcijom vlade doći će i do spajanja određenih ministarstava.

Resori finansija i trgovine će biti spojeni u jedno ministarstvo - Ministarstvo finansija i nacionalnog razvoja.

Ministarstvo nauke će biti pripojeno Ministarstvu prosvete, a do sada poseban resor za Nacionalni investicioni plan će biti u okviru Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Do kraja vikenda treba da bude odlučeno šta će se desiti sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava. Da li će biti podeljeno i kom ministarstvu će biti pripojeno, da li Ministarstvu pravde ili Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

U rekonsturisanoj vladi biće formirano Ministarstvo za kulturu, medije i informaciono društvo koje će nastati spajanjem Ministarstva kulture i Ministarstva telekomunikacija.

Izmene koje će biti napravljene u Vladi Srbije, samo godinu dana pre redovnih izbora, za analitičare nisu suštinska promena.

"Rekonstrukcija bi bila suštinska da vlada donese zakon o tome koliko u ovoj državi je potrebno ministarstava. Da su uradili to da kažu, 'Srbiji je potrebno 13 ministarstava i to su ta ministarstva', onda bi to bilo nešto što je mnogo bolje nego sada", kaže Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik "Politike".

"Ali, oni nisu mogli da odu dalje iz prostog razloga što vidimo da je recimo G17 je rekao 'ovo je moj feud imam to i ne dam nikom to'. Oni su jedini koji nisu pristali da se mešaju da se spoje neka ministarstva, očigledno zbog toga to nije moglo da se uradi i ovo je samo polukorak", kaže on.

Novim zakonom o ministarstvima u koji je B92 imao uvid, Ministarstvo rudarstva i energetike biće rasformirano. Energetika će biti pripojena Ministarstvu infrastrukture, a rudarstvo Ministarstvu prostornog planiranja. Isto će se desiti i sa Ministarstvom vera, koja će sada biti u okviru Ministarstva za dijasporu.

I dok se u Nemanjinoj sabira i oduzima, naročito kada su u pitanju imena ministara, opozicija za to vreme na ulici izvodi performanse. Pod nazivom "Rekonstrukcija Titanika" naprednjaci su poručili vladajućoj koaliciji da ne pravi kozmetičke korekcije, već da raspiše izbore.

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica s druge strane kaže da su naprednjaci isti kao i vladajuća koalicija, jer je zbog njih Srbija zarobljenik pogrešne politike koja smatra da je najpreče pitanje ulazak u EU.

O tome koja ministarstva se ukidaju, a ko su novi ministri, za B92 će govoriti premijer Srbije Mirko Cvetković, u "Utisku nedelje", koji je na programu B92 u nedelju u 21 sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: