Bez osiguranja milion ljudi

Čak 1.216.510 ljudi u Srbiji nema nikakve prihode. Umesto 11 milijardi, iz državne kase izdvojeno 615 miliona, što je samo 506 dinara po osobi, pišu “Novosti“.

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 05.03.2011.

13:54

Default images

Budući da nemaju nikakve prihode, više od milion građana ne može da uplaćuje doprinose za zdravstveno osiguranje.

Svi oni, po zakonu, ipak, imaju pravo na ”besplatno” lečenje, a zdravstveni doprinos za njih plaća država.

Iz državnog budžeta se, međutim, u kasu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) već godinama prebacuje manje novca nego što ”sleduje” za osiguranje stanovnika bez ikakvih prihoda.

Za lečenje najsiromašnijih iz državnog budžeta, prema računici Ministarstva zdravlja, realno je potrebno 11 milijardi dinara, dok je ove godine za tu namenu izdvojeno tek 615 miliona dinara, odnosno 506 dinara po čoveku.

Čak i kada bi se obezbedilo 11 milijardi dinara, ni to u potpunosti ne bi ”pokrilo” zdravstvenu zaštitu onih koji se osiguravaju po osnovu nezaposlenosti, socijalne ugroženosti, trudnoće, teških hroničnih bolesti, kao što su karcinom, dijabetes ili HIV.

Inače, račun za lečenje građana bez primanja plaćen je iz zajedničke kase osiguranja koju pune oni sa primanjima izdvajajući doprinos po stopi od 12,3 odsto. Kada se sve sabere ”ispada” da jedan plaća, a troje se leče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: