Portret Nedića u holu gimnazije

Portret Milana Nedića, premijera Srbije u vreme nacističke okupacije, izložen u hodniku Prve kragujevačke gimnazije. Nadležni ne vide ništa sporno.

Izvor: B92

Subota, 05.03.2011.

11:28

Default images

Portret generala Milana Nedića, predsednika vlade okupirane Srbije, već dve godine je u hodniku Prve kragujevačke gimnazije među slikama znamenitih đaka te škole.

Iako je zvanična istorija Nedića označila kao nemačkog saradnika, to što je njegova fotografija postavljena u jednoj od najstarijih gimnazija u Srbiji niko od nadležnih ne smatra problematičnim.

Fotografija generala Milana Nedića deo je postavke izložene povodom obeležavanja 175 godina Prve kragujevačke gimnazije.

Koautor postavke, umetnik fotografije Predrag Mihajlović, kaže da je ideja izložbe bila da se pokažu istaknuti akteri jednog vremena u Srbiji, bez obzira na njihovu ideologiju.

Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije, škole koja je i 75 godina nakon streljanja đaka u Šumaricama simbol stradanja tokom Drugog svetskog rata, kaže da su fotografije znamenitih gimnazijalaca postavljene pre nego što je ona preuzela tu funkciju.

Markovićeva, međutim, smatra da ona nije osoba koja treba sliku kontroverznog generala Milana Nedića da skloni.

Kao predsednik Vlade Srbije tokom okupacije, Milan Nedić se našao i u kragujevačkom Muzeju “21. oktobar”, među ličnostima koje su obeležile aprilski rat 1941.

Istoričar Nenad Đorđević kaže da Nedić, koji je svesno preuzeo nezahvalnu ulogu i sarađivao sa Nemcima, nesumnjivo ima odgovornost, ali da je, s druge strane, i istorijski tragična ličnost koja je sprečila dalje stradanje građana Srbije.

Portret predsednika Vlade koja je, kako smatraju istoričari, pod pritiskom Nemačke donela više uredbi kojima se Jevrejima i Romima zabranjuje rad, pohađanje univerziteta, pa i oduzima imovina, jedno vreme nalazio se i među fotografijama premijera Srbije u zgradi Vlade.

Na inicijativu ministra policije Ivice Dačića, portret Milana Nedića uklonjen je pre dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: