Sarajevo ogorčeno zbog Divjaka

Hapšenje generala Armije BiH Jovana Divjaka obeležili masovni protesti u Sarajevu.

Izvor: B92, FoNet

Subota, 05.03.2011.

10:30

Default images

Za danas u 13 sati u Sarajevu ispred ambasade Austrije zakazani su masovni protesti građana zbog hapšenja Jovana Divjaka u Beču.

Protest je organizovan i juče, a u međuvremenu Ministarstvo inostranih poslova BiH uputilo je protestnu notu Srbiji zbog hapšenja Divjaka.

Očekuje se da će veliki broj građana Sarajeva i danas izaći na ulične proteste zbog hapšenja generala Jovana Divjaka. Oni će od institucija BiH ponovo zatražiti hitnu akciju kako bi Divjak bio što pre pušten na slobodu.

Hapšenje Divjaka građani Sarajeva doživljavaju kao, kako kažu, nastavak kampanje Srbije koja skriva sopstvene zločine i relativizuje ih poternicama za visokim oficirima u slučajevima “Dobrovoljačka“ i “Brčanska Malta“:

“To što je on sad na sudu, to je pranje Srbije jer njima je Jovan Divjak trn u oku.“

“Ništa drugo nego pokušaj da se istorija revidira, da se od žrtve napravi počinilac.“

Sarajevski pravnici: Blamaža Srbije

Sarajevski pravnici ocenjuju da je hapšenje Divjaka nova ozbiljna provokacija pravosuđa Srbije, koja će se, kako veruju, na kraju vratiti Srbiji kao težak teret.

Slučajevi Jurišić, Ganić, Purda, a sad i Divjak, dramatično su narušili kredibilitet pravosudnih institucija Srbije, ocenjuje pravni stručnjak Kasim Trnka.

“Nije im dovoljno što postoji stav Tribunala u Hagu u kome se kaže da nema nikakvih osnova za krivično gonjenje u predmetu ’Dobrovoljačka’, oni i dalje preduzimaju te radnje koje ih definitivno blamiraju“, smatra on.

“To bi mogao biti jedan od valjanih argumenata sudiji koji će zaključiti da se radi o jednom neverodostojnom ponašanju Srbije“, očekuje Trnka.

Licitiranje broja žrtava

Sarajevski pravnici takođe tvrde da se argumenti Srbije, ne samo u slučaju Divjak nego i svih drugih koji se sumnjiče za Dobrovoljačku, temelje na proizvoljnim ocenama o broju žrtava i razmerama stradanja vojnika JNA, a kao primer navode jučerašnju izjavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.
Dobrovoljaèka ulica posle sukoba 1992. (Tanjug, arhiva)
“Mislim da je bilo potrebno da se prije privede sudu pravde i da se razotkrije priča o Dobrovoljačkoj ulici, koja je na samom početku rata mjesto pogibije preko stotinu vojnika JNA“, rekao je juče Dodik.

Ovakve interpretacije događaja u Dobrovoljačkoj, kako navode sarajevski mediji, dramatično diskredituje svojevremeno svedočenje jednog od ključnih aktera te bitke – komandanta jedinica JNA u Dobrovoljačkoj, generala Milutina Kukanjca.

“U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali sanitetsko vozilo. Poginuo je jedan vojnik, tri pukovnika i jedan potpukovnik, jedna žena, muslimanka, koja je došla iz Zagreba sa tom komandom – šest osoba je stradalo, od 216. Te laži koje su prosute oko Dobrovoljačke je nešto najsramnije što se može čuti“, izjavio je tada Kukanjac.

Opreznost u Banjaluci, kritike u Beogradu

U Republici Srpskoj je veoma primetna opreznost u ocenama hapšenja Jovana Divjaka.

Javnost u tom entitetu, kako se može primetiti, veruje da će pravosuđe Srbije još jednom doživeti poraz, posebno zbog činjenice da je poternica za Divjakom istovetna onoj koja je raspisana za bivšim članom ratnog Predsedništva BiH, Ejupom Ganićem

Grupa nevladinih organizacija iz Srbije takođe je ocenila da je hapšenje Divjaka nastavak kontraproduktivnog ponašanja Beograda kada je reč o tumačenju prošlosti iz devedestih godina i da se time produbljuje nepoverenje u region.

Dačić: Da se i mi ponašamo kao drugi

Međutim, potpredsednik Vlade Srbije i ministar policije Ivica Dačić ne slaže se sa njima, već je ogorčen zbog ponašanja lidera zemalja u regionu.
Ivica Daèiæ (FoNet, arhiva)
Za njega je posebno karakterističan slučaj Tihomira Purde, hrvatskog branjenika, koji je nedavno uhapšen po poternici Srbije zbog zločina u Vukovaru, ali je Srbija odustala od njegovog gonjenja zbog nedostatka dokaza.

“Mi imamo velike reakcije naših ljudi, Srba, koji kažu – zašto se Srbija ne ponaša kao i neke druge države i mi treba tako da se ponašamo“, podseća Dačić.

“I ja sam siguran da ćemo se tako i ponašati, jer ako se uhapsi neki Srbin svi smatraju da je to normalno, a ako se uhapsi neko druge nacionalnosti onda se smatra da je to politički proces“, navodi on.

“Mi ne možemo da odustajemo od Ganića, odustajemo od Purde, a da pri tome na stotine naših ljudi bude na tim takozvanim optužnicama“, poručuje ministar.

Pored generala Armije BiH Jovana Divjaka, na crvenim poternicama Interpola nalazi se još i bivši član ratnog predsedništva BiH Stjepan Kljujić, kao i vođe bošnjačkih paravojnih formacija “Zelene beretke” i “Patriotska liga”, dok je poternica protiv Ejupa Ganića povučena, nakon njegovog hapšenja u Londonu i puštanja na slobodu.

U poruci upućenoj građanima BiH, Jovan Divjak naveo je da se ne oseća krivim za događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Sergej u majici sa Divjakom

Hapšenje Jovana Divjaka poklopilo se sa sarajevskom premijerom filma “Montevideo, Bog te video“.

Posebnu pažnju na projekciji u sarajevskom bioskopu “Miting point“ privukao je beogradski glumac Sergej Trifunović koji se pojavio u majici s likom uhapšenog Divjaka.
Sergej Trifunoviæ u majici sa likom uhapšenog generala (www.sarajevo-x.com)
Promociji filma “Montevideo, Bog te video“ u Sarajevu, prisustvovali su i reditelj Dragan Bjelogrlić, veći deo ekipe filma, kao i legende jugoslovenskog fudbala Ivica Osim i Predrag Pašić Paja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: