Tuzilac: "Proces vladinoj politici progona i etnickog ciscenja"

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2000.

18:41

Default images
U Haskom tribunalu je u ponedeljak zapoceto sudjenje cetvorici optuzenih za zlocine pocinjene tokom 1992. u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, tuzilac Grent Nimen u svojoj uvodnoj reci opisao kao "proces vladinoj politici progona i etnickog ciscenja", koja je dovela do zlocina ogromnih razmera, kakvi u Evropi nisu vidjeni od kraja II svetskog rata, javlja SENSE. Te zlocine, istakao je Nimen, nisu izvrsili samo Miroslav Kvocka, Milojica Kos, Mladjo Radic i Zoran Zzigic - koji su se nasli na optuzenickoj klupi - vec brojne politicke, vojne i policijske vodje Republike Srpske, tog "marionetskog entiteta koji je visio na koncima koje je vukao Slobodan Milosevevic, a koji je svoje policijske i vojne snage okrenuo protiv svojih ljudi, trazeci od njih da ucestvuju u stvaranju etnicki ciste Velike Srbije."

Stvaranje logora Omarska, Keraterm i Trnopolje je, po Nimenu, predstavljalo "deo plana vodjstva bosanskih Srba da se opstina Prijedor ocisti od ne-srpskog stanovnistva." Koristeci se video snimcima, fotografijama i drugim dokumentima, tuzilac je u uvodnoj reci detaljno opisao stvaranje, namenu i funkcionisanje tih logora koji su, po njemu, bili "integralni deo masinerije progona ne-srpskog stanovnistva Prijedora, izlozenog izuzetno okrutnoj i nehumanoj kampanji terora." Dokazi koje ce tokom sudjenja prezentirati tuzilastvo, najavio je Nimen, ce "izvan svake razumne sumnje pokazati da su hiljade muslimanskih i hrvatskih zatocenika stradali i izgubili zivot u tim logorima samo zbog svoje etnicke pripadnosti."

Predstavljajuci pojedinacno svakog od cetvorice optuzenih, koji su po njemu bili "integralni deo nasilne kampanje progona koji su podstakli lideri Republike Srpske", tuzilac je ukratko opisao njihov polozaj u prijedorskim logorima i najavio da ce dokazati njihovu pojedinacnu krivicnu odgovornost ubistva, premlacivanja, mucenja, silovanja i druge zlocine koji su im pripisani. Pored toga, trojici optuzenih zapovednika u Omarskoj - sa izuzetkom Zorana Zzigica, koji je bio samo "posetilac" prijedorskih logora - pripisana je tzv. komandna odgovornost za zlocine koje su pocinili njihovi potcinjeni, a oni ih nisu u tome sprecili niti ih zbog toga kaznili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: