Kamate rastu čekajući zakon

Banke u Srbiji i dalje mogu da menjaju kamate na već ugovorene kredite. Ovaj problem trebalo bi da reši Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Izvor: B92

Sreda, 26.01.2011.

15:41

Default images

Taj zakon je pred usvajanjem, a banke u međuvremenu nastavljaju da podižu marže i kamate jer, prema ugovorima koje građani potpisuju, na to imaju pravo.

Naime, i pored preporuke Narodne banke Srbije od pre dve i po godine, banke su u kreditima zadržale klauzule da mogu da menjaju kamatne stope.

Kamatne stope se menjaju “u skladu s poslovnom politikom“ ili u ”skladu sa poslovnim aktima“ banke, odnosno kada banke procene da to treba uraditi. Zbog toga će građani još neko vreme biti nezaštićeni od samovolje banaka, a sve to u iščekivanju zakona koji će ovu oblast regulisati.

U zavisnosti od toga koliko ste pažljivo čitali ugovor, može vam se desiti i da toliko varira visina vaše kamatne stope.

Sve to treba da reši Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga. U predlogu tog zakona stoji da bi se on odnosio i na već zaključene ugovore, ali su se u međuvremenu pojavile informacije da se, posle pritužbi banaka, ova stavka neće primenjivati retroaktivno.

Dušan Uzelac, urednik internet portala Kamatica.com, ipak ne veruje da će dugo očekivani zakon nešto promeniti.

“Smatram da zakon neće baš puno učiniti po tom pitanju, jer su banke pre svega profitabilne institucije”, očekuje on.

“Jednostavno, ako ih zakon obaveže da vama nešto da povoljnije ili besplatno, one će prosto naći način da na neki drugi način to naplate kroz druge usluge koje pružaju građanima”, smatra Uzelac.

Svakako, budući zakon bi trebalo da naloži bankama da jasno i otvoreno prikažu cenu kredita i prateće troškove, kao i kada i kako mogu da se menjaju već ugovoreni uslovi kreditiranja.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da će sva ta nova pravila verovatno poskupeti već skupe kredite.

Međutim, on za B92 objašnjava i šta to dobro Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga donosi.

“Bitan detalj u predloženom zakonu je mogućnost da se smanji diskrecija banaka i za potrošače je najvažnija stvar je opasnost koja je dosad postojala, a to je da klauzulom ‘u skladu sa poslovnom politikom banke’, banka može autonomno da menja kamatnu stopu odnosno maržu”, navodi Nikolić.

“To je nešto što potrošača stavlja u vrlo nepovoljan položaj jer mu plaćanje zavisi od banke koja nije predvidiva”, kaže on.

Ipak, za razliku od Gorana Nikolića, Dušan Uzelac kaže da će novi zakon staviti bankare i njihove korisnike u zaraćeni položaj.

Umesto toga, poručuje Uzelac, građani bi trebalo da bolje čitaju ugovore i iskoriste konkurenciju banaka tako što će u najmanje pet banaka proveriti uslove za usluge.

Ipak, on dodaje da druge zemlje insistiraju da, za razliku od Srbije, klauzula “poslovna politika banke” bude konkretno definisana.

“Evropska unija upravo reguliše te stvari koje mogu da se tumače na razne načine. To je ta promena kamatnih stopa prema poslovnoj politici banaka, ta klauzula mora da sadrži precizne trenutke kada će se menjati, na koji način, u kom smeru, i da korisnik bude o svemu tome na vreme obavešten”, objašnjava Uzelac.

Građani sa kojima je razgovarao B92 saglasni su da je najvažnije biti informisan o onome što banka nudi, ali i šta se očekuje od njih kao korisnika usluga, ali neki priznaju da često ni ne čitaju svoje ugovore.

“Treba čitati, čitam ih detaljno, pogotovo to što je sitno otkucano, dva puta se vratim, ako mi nije jasno, pitam, i pratim to.”

“Iskreno, baš i ne čitam ta sitna slova, a zapravo ono što je sitno bi trebalo da bude najkrupnijim slovima.”

“Vidim šta rade ljudima, podižu kamate, ljudi nisu gledali ugovore kad su potpisivali i ne znaju da ta kamata može da se menja. A kamata stalno raste, a standard opada.”

Veliki broj banaka koje smo kontaktirali nije bio u mogućnosti da se oglasi povodom predstojećih zakona.

U pisanom saopštenju ''Banke Inteza'' navodi se da oni podržavaju donošernje zakona ali da u Nacrtu postoje odredbe koje nisu dovoljno precizne i da se, posledično, mogu pojaviti problemi kao i da su oni dostavili sektoru kontrole NBS sugestije ne prcizirajući i koje. U OTP banci navode da očekuju jasan i precizan zakon.

Do sada nijedan građanin nije dobio sudski spor sa bankom. Bankari su se ”zaštitili“ klauzulom da ”kamatu mogu da menjaju u skladu sa svojom poslovnom politikom“.

Ipak, krajnji ishod će se znati najverovatnije u februaru, iako je trebalo da po hitnom postupku, već u janauru, bude usvojen novi Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ali njegov nacrt još nije stigao do Skupštine Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: