ŽuC: Delegacija u SE bez žena

Žene u crnom osudile državni vrh zbog toga što delegacija Srbije u Savetu Evrope nije sačinjena uz poštovanje rodne ravnopravnosti.

Izvor: Beta

Utorak, 25.01.2011.

20:35

Default images

Delegaciji Srbije nisu ni ratifikovane akreditacije, navodi se u saopštenju te nevladine organizacije.

U saopštenju se ocenjuje kao "nedopustiv presedan i bahato ponašanje vladajuće parlamentarne većine" u Skupštini Srbije, to što u delegaciji Srbije nema žena, i što su u sastavu delegacije žene samo "zamenici".

"Obraćamo se javnosti da ukažemo na težinu ovog propusta i obavezu da za to odgovornost snose šef delegacije Dragoljub Mićunović, predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović i svi koji su učestvovali u odabiru predstavnika Srbije za zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i koji su sve žene, potencijalne članice, stavile na rezervne položaje", navodi se u saopštenju.

Naglašava se da je ovakvo ponašanje sankcionisala Parlamentarna skupština Saveta Evrope i da je Srbija u društvu sa Crnom Gorom i San Marinom, državama koje takođe nisu imale žene u svojoj delegaciji.

Dalje se navodi da je reč o "skandaloznom ponašanju državnog vrha" i da je to potkrepljeno "neverovatnom" izjavom šefa delegacije Dragoljuba Mićunovića koji je rekao da "nema zbog toga nikakve drame" i da će Skupština Srbije do aprila morati da izmeni sastav delegacije.

U saopštenju se, kao uvredljivo, odbacuje objašnjenje da delegacija Srbije nije znala da su promenjeni propisi Saveta Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: