"Otvorene liste" i žene u politici

Profesorka Instituta društvenih nauka Zorica Mršević ocenila da bi uvođenje otvorenih lista na izborima dovelo do još većeg "proterivanja žena iz politike".

Izvor: B92

Utorak, 25.01.2011.

17:24

Default images

Prema njenim rečima, i dalje je veoma prisutna manipulacija ženskom seksualnošću, kao i njihovim porodičnim i rodnim ulogama.

Mrševićeva je na promociji istraživanja "Kapaciteti stranaka u Vojvodini za ostvarivanje rodne ravnopravnosti" u Skupštini Vojvodine kazala da treba zadržati kvote koje ženama garantuju učešće u radu parlamenta u određenom procentu.

"Razumem potrebu za otvorenim listama, ali moramo biti svesni da sa otvorenim listama nećemo imati žene u parlamentu ili ćemo ih imati u minimalnom procentu", ocenila je ona.

Jedna od autorki danas predstavljenog istraživanja, Višnja Baćanović, kazala je da je broj žena koje su na mestima političkog odlučivanja veoma mali i ocenila da je za žene nemoguće da se takmiče s muškarcima u politici.

"Uočile smo burazersko-neformalni odnos gde se odluke donose u kafanama, po principu 'ja tebi-ti meni', koji je ženama stran. To u stvari liči na klub starih momaka", navela je Baćanovićeva.

Poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić kazala je da ljudska prava u Srbiji moraju da postanu deo života, a ne da postoje samo u teoriji.

Direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Vojvodine Vesna Šijački izrazila je žaljenje što u publici danas nije bilo muškaraca-političara, iako su učestvovali u istraživanju.

Promociji je prisustvovala i potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić.

Višnja Baćanović i Ana Pajvančić su istraživanje pipremljeno u Vojvodini sastavile za potrebe pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova da bi se utvrdilo stanje rodne ravnopravnosti u okviru vodećih političkih stranaka u Vojvodini, ponudilo objašnjenje stanja i predložile mere za unapređenje položaja žena u politici.

Posebno su analizirani učešće žena u donošenju odluka, struktura i sadržaj političkih dokumenata u odnosu na rodnu ravnopravnost, mehanizmi i mere koji podstiču ili sprečavaju angažovanje žena u politici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: